rozwiąż równanie
mania96: 12x3−8x2−x+1=0
rozwiąż równanie.
30 lis 20:54
mania96: proszę o pomoc...
30 lis 21:01
Bogdan:
Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych
30 lis 21:01
mania96: a jakieś wytłumaczenie?
30 lis 21:02
Bogdan:
Podaj twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu
30 lis 21:06
mania96: dzielniki 1 (1,−1) nie zerują wielomianu
30 lis 21:11
Bogdan:
Znasz to twierdzenie, czy nie?
30 lis 21:12
Bogdan:
Mówimy o twierdzeniu o pierwiastkach wymiernych
30 lis 21:13
mania96: znam. chciałam żeby ktoś mi to wyjaśnił a nie przepytywał mnie prawie jak pod tablicą. mogę na
to liczyć?
30 lis 21:13
Bogdan:
Przesuń wzrok troszeczkę w lewo, znajdź zakładkę
wielomiany a tam to twierdzenie,
sugeruję trochę samodzielności
30 lis 21:16
tesla: Proszę
121, tutaj znajdziesz informację o tym twierdzeniu

P.s. Myślałem, że na to forum wchodzą ludzie, którzy chcą pomóc, a nie wyżywać się na innych.
Są różni ludzie i jak się chce pomóc, to trzeba być wyrozumiałym...
30 lis 21:36
pigor: ..., to może chcesz np. tak :
12x3−8x2−x+1=0 ⇔ 12x
3−6x
2−2x
2+x−2x+1=0 ⇔
⇔ 6x
2(2x−1)−x(2x−1)−1(2x−1)= 0 ⇔ (2x−1)(6x
2−x−1)= 0 ⇔
⇔ (2x−1)(6x
2−3x+2x−1)= 0 ⇔ (2x−1)(3x(2x−1)+1(2x−1))= 0 ⇔
⇔
(2x−1)2(3x+1)= 0 ⇔ 2x−1=0 v 3x+1=0 ⇔
x∊{ 12,13 } − szukany
zbiór rozwiązań, w którym
x=12 pierwiastek
dwukrotny. ...
1 gru 01:57
pigor: ..., kurde, oczywiście tam miało być
− 13 ; idę spać;...
1 gru 01:58