sprawdzenie zadania
dana78: Moze mi ktos sprawdzić?
ZAD 2 Oblicz pole pow całkowitej i objętości grniastsłupa prawidłowego czworokątnego którego
krawędz podstawy ma dł 5 cm a przekątna sciany bocznej 13cm
a2+52=132
a2+25=169
a2=169−25
a+√144=12
Pc =2Pp+5Ps
Pc=2a2+5aH
Pc=2x122+5x12x5
Pc=288+300
Pc=588cm2
V=Pp x H
V=a2 x H
V=122 x 5
V= 720cm3
30 lis 18:40
dero2005:

S = 13
a = 5
h =
√S2 − a2 = 12
P
c = 2a
2 + 4ah = 50 + 240 = 290
V = a
2h = 300
30 lis 19:17
30 lis 19:18
mateusz: Niee rozumiem tego
Pc = 2Pp + 5Ps
...
30 lis 19:20