stereometia
dana78: Czy ktoś może rozwiazac mi zadania? wiem ze tu chodzi o pomoc a robienie za kogoś..., musze
zaliczyć semestr po 20 latach od szkoły i mam problem bo to czarna magia wszystkie te
zadania....
ZAD 2 Oblicz pole pow całkowitej i objętości grniastsłupa prawidłowego czworokątnego którego
krawędz podstawy ma dł 5 cm a przekątna sciany bocznej 13cm
ZAD 3 Oblicz V i Pc graniastosłupa prawidłowego szesciokątnego którego wszystkie krawędzie sa
równe a ich suma wynosi 72
ZAD4 Oblicz objetośc graniastosłupa prawidłowego czworokątnego którego przekątna o dł 8 tworzy
z płaszczyzną kąt 60st
ZAD5 Oblicz objetośc ostrosłupa prawidłowego czworokatnego którego krawędź boczna o dł 4 tworzy
z wysokoscia kąt 60st
ZAD6 W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej ma dł 14, a kąt nachylenia
sciany bocznej do podstawy wynosi 30st. Oblicz objetosć ostrosłupa.
ZAD7 Przekrój osiowy walca jest prostokatem o przekatnej 13 i boku odpowiadajacym wysokości 12
oblicz V i Pc walca
ZAD 8 Przekrój osiowy stozka jest trójkatem równoramiennym o ramieniu 10 i kącie przy podstawie
30st Oblicz V i Pc tego stozka
30 lis 16:59
Eta:
Zaczynam od zad3/
( bo pewnie za chwilę "ktoś" rozpocznie od zad1/ a nie chcę się na darmo powtarzać
zad 3/ podstawą graniastosłupa jest sześciokąt foremny, to taki graniastosłup ma:
3*6= 18 krawędzi wszystkie o długości "a"
18a= 72 ⇒
a=4
Ściany boczne są kwadratami o boku a=4 , zatem H=a=4
| | a2√3 | | 16√3 | |
V= Pp*H , Pp = 6* |
| = 6* |
| = 24√3 |
| | 4 | | 4 | |
V= 24
√3*4=
96√3 [j
3]
P
c= 2P
p+4a
2 = 2*24
√3+4*16= 48
√3+96=
48(√3+2) [j
2]
30 lis 17:22
dana78: Nikt mi nie pomoze? prosze....
30 lis 17:22
dana78: jesli można to z rysunkami moze zaliczę wyzej...
30 lis 17:30
Eta:

|DB|−−− dł. przekątnej kwadratu o boku "a"
to: |BD|=a
√2
|BE|=d=8
| | |DB| | | 1 | | |DB| | | 1 | |
sin30o= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |DB|=4 ( bo sin30o= |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
|DB|=a
√2 ⇒ a
√2=4 /*
√2 ⇒ 2a= 4
√2 ⇒ a=2
√2
Z tw. Pitagorasa w trójkącie DBE
H
2= 8
2−4
2 ⇒ H=
√48=
√16*3=4
√3
V= a
2*H = (2
√2)
2*4
√3= 8*4
√3=
24√3 [j
3]]
30 lis 17:41
Eta:
To było zad.4/
30 lis 17:42
30 lis 17:43
30 lis 17:47
dana78: Jak ja sie odwdziecze dzięki bardzo ETA
30 lis 17:48
dana78: popracowałam nad 2 ale pewnosci nie mam... sprawdzisz Eta?
a2+52=132
a2+25=169
a2=169−25
a+√144=12
Pc =2Pp+5Ps
Pc=2a2+5aH
Pc=2x122+5x12x5
Pc=288+300
Pc=588cm2
V=Pp x H
V=a2 x H
V=122 x 5
V= 720cm3
30 lis 18:15
Eta:
Masz błędy
a= 5 , H= 12
Pc= 2a2+4a*H=.......... dokończ
Odp: Pc=290
V= Pp*H= 52*12= 25*12=.........
30 lis 19:16
dana78: poprawiłam... dziekuje , a tamto to sama nie rozumiec co to chyba wkradł się bład z zadania na
ktorego podstawie próbowałam rozwiazac zadanie...
30 lis 20:05
dana78: masło maślane...ehhh nie ogarniam juz
30 lis 20:07
dana78: a co z pozostałymi zadaniami ? bardzo prosze
30 lis 20:08
dero2005:

l = 4
d = l
√3 = 4
√3
1 gru 17:56
dero2005:

h
s = 14
h
s2 = h
2 + (
13h
p)
2
h
p = 21
√3
1 gru 19:41
dero2005:

zad 7
D = 13
h = 12
d =
√D2 − h2 = 5
| | πd2 | |
Pc = |
| + πdh = πd(d2 + h) = |
| | 2 | |
1 gru 20:00
dero2005:

zad 8
l = 10
r = 5
√3
h =
√l2 − r2 = 5
P
c = πr(r + l) =
1 gru 20:12
dana78: dziekuje
3 gru 19:45