matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory redukcyjne
xyz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/431.html
Mam pytanie do tych wzorów, tam pisze, że: tg(k*180+α)=tgα Czyli taka redukcja jest błędna? tg(360+α)=tgα
30 lis 13:49
J:
...nie jest ...tg(360+α) = tg(2*180 + α) = tgα ..
30 lis 13:58