!
Dawno tu nie pisałem, proszę o sprawdzenie.
wyprowadzenie współczynników prostej:
zgodnie z tą stroną: https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
dla wzoru:
y = Ax + B
chcę wyznaczyć A oraz B, ale nie układem równań.
(x2 − x1)(y−y1) = (y2 − y1)(x−x1)
| (y2 − y1)(x−x1) | ||
y−y1 = | ||
| (x2−x1) |
| Δy | ||
y = | (x−x1) + y1 | |
| Δx |
| Δy | Δy | |||
y = | x − | x1 + y1 | ||
| Δx | Δx |
| Δy | ||
A = | ||
| Δx |
| Δy | Δy | |||
y = | x − | x1 + y1 | ||
| Δx | Δx |
| Δy | ||
f(0) = − | x1 + y1 | |
| Δx |
| Δy | ||
B = − | x1 + y1 | |
| Δx |
| y2 − y1 | y2 − y1 | |||
y = | x − | *x1 + y1 | ||
| x2 − x1 | x2 − x1 |
y1=ax1+b
y2=ax2+b
==========−
y1−y2=a(x1−x2)
| x1−x2 | ||
a= | to samo otrzymamy z faktu że a=tgα | |
| y1−y2 |
| x1−x2 | ||
y1= | x1+b | |
| y1−y2 |
| x1−x2 | ||
b=y1− | x1 | |
| y1−y2 |
Nie cofnąłem, przedstawię problem.
Na zielono to ścieżka już wyznaczona. Punkt czerwony − taki który chcę dodać do grafu.
I teraz pytanie. Z jakimi dwoma punktami powinien połączyć się ten graf by nie było przecięcia?
ODP: A i B.
Ale w jaki sposób ma to znaleźć? Dla najbliższego punktu (C) i jego następnika B to
nie pasuje bo trzeba będzie przecięcie z prostą |AB|..No i właśnie w tym problem, że to takie
zadanie nietrywialne
Jak będziecie potrafili znaleźć rozwiązanie proszę o podpowiedź