Kongruencje
Saizou :
mam rozwiązać układ kongruencji
3x ≡ 1 (mod8)
4x ≡ 2 (mod9)→2x ≡ 1 (mod9)→2x ≡ −8 (mod9)→x ≡ −4 (mod9)→x=−4+9t
3(−4+9t) ≡ 1 (mod8)
27t ≡ 13 (mod8)
3t ≡ −3 (mod8)
t ≡ −1 (mod8)
t=−1+8u
zatem
x=72u−13
x ≡ −13 (mod72)
x ≡ 59 (mod72)
jest ok
29 lis 17:14
zombi: Dobrze jest
29 lis 17:44
zombi: Na jakiej uczelni Saizou wylądowałeś, że masz kongruencje? U mnie nie ma
29 lis 17:44
Saizou : na UAM−ie w Poznaniu
29 lis 17:45
zombi: A te kongruencje pod jaki przedmiot podchodzą ?
29 lis 17:48
Saizou : pod algebrę, strukturze pierścienia, albo klasie abstrakcji jak wolisz zapis logiczny
29 lis 17:49
Saizou :
Oblicz resztę z dzielenia liczby 5
1234 przez 13
Korzystając z MTF mamy, że
5
12≡1 (mod 13) oraz 5
1234=(5
123)
10*5
4
zatem
5
1234≡5
4 (mod13)
5
4≡1 (mod13)
wiec reszta to 1
29 lis 21:35
jakubs: Mi się wydawało, że
Saizou miałeś studiować na PWr

Ja to miałem na dyskretnej .
29 lis 21:36
Saizou : eh... długa historia
jakubs 
no ale cóż takie życie
29 lis 21:38
jakubs: No bywa bywa, mój żywot na infie jest pod dużym znakiem zapytania, więc niedługo może u mnie
tez się pozmieniać
29 lis 21:40
Saizou : ja na razie mam wszystko pozaliczane więc jest ok

a jak zadanko, sprawdzałeś ?
29 lis 21:42
jakubs: No właśnie....
miałem to, ale nie umiem tego i na szczęście na kolokwium tego nie było
29 lis 21:50
Saizou :
ja ostatnio napisałem koło z algebry na 60% wiec ledwo co zaliczyłem i stwierdziłem że biorę
się do pracy
29 lis 21:56
Mila:
54=1(mod13)
51232*52=(54)308*25
25=−1(mod13)
(54)308=1(mod13)
52=−1(mod13)
51234=−1 (mod13)
albo
51234=12 (mod13)
================
29 lis 22:05
jakubs: Jak napisałeś o wyniku z kolosa, to sprawdziłem sobie i mam wyniki ostatniego i już mam
zaliczenie z dyskretnej hehe
29 lis 22:07
Saizou :
Mila dzięki już wiem co źle zrobiłem, w sumie nawet nie wiem dlaczego tak zrobiłem

5
1234=(5
123)
10*5
4 i nigdzie nie wyłuskałem 5
12
5
1234=(5
12)
102*5
10
(5
12)
102≡1 mod13
5
10≡1 mod13 bo 5
2≡−1 mod13
29 lis 22:14
Mila:
Popraw w ostatniej linijce.
29 lis 22:22
Saizou :
5
10≡−1 mod 13

zjadłem minus, swoją drogą robiłem dzisiaj rogaliki
29 lis 22:24
Mila:
Smacznego, drożdżowe, czy kruche?
29 lis 22:31
Saizou : drożdżowe

z nutellą

a do tego serniki nutellowo−oreowy
29 lis 22:38
Mila:
Na zdrowie!
29 lis 22:41
Saizou : raz na jakiś czas można zaszaleć
29 lis 22:45
Mila:
To szalej na Andrzejkach, a nie siedź na forum. Młodości Ty nad poziomy wylatuj... pisał
wieszcz.
29 lis 22:48
Metis: Że Ci się chciało
Saizou
29 lis 22:48
Mila:
Na pewno to robił w miłym towarzystwie.
Metis też nie na Andrzejkach?
29 lis 22:51
jakubs: Ja się bawię... całkami, ale się bawię i szaleję
29 lis 22:53
Saizou :
przecież to chwila moment i gotowe
Metis
akurat jeśli za miłe towarzystwo uznać mnie i mnie i mnie to było miło

Nie znam w sumie żadnego Andrzeja żeby świętować xd
29 lis 22:54
Metis: Niestety

Ale równy tydzień temu miałem
półmetek 
więc możemy podciągnąć
29 lis 22:54
kyrtap: po prostu takie życie −.− ja się bawię świetnie przy algebrze
29 lis 22:55
Metis: Saizou to szukaj sobie jakiejś "gwiazdy"

Czas ucieka
29 lis 22:55
kyrtap: a jak się kończą koła przed Wigilią to się nie pobawię w klubach bo nie wypada przed świętami
29 lis 22:56
Saizou : lepiej nie "gwiazdy" bo one spadają albo gasną, a co gorsza mogą wybuchnąc xd
29 lis 22:57
Jędrek:

A "Jędrka" znasz?
29 lis 22:57
Saizou : kojarzę, to był ksiądz, który uczył mnie kiedyś w LO xd
29 lis 22:59
Mila:
Patryk, czy na geometrii poruszacie się w R3, to napiszę Ci to równanie krawędziowe.
Może Godzio na to spojrzy, jest na bieżąco z pomysłami naukowców.
Trapi mnie ta prosta w R2.
29 lis 22:59
kyrtap: tak w R3 Mila
29 lis 23:01
Metis: Dużo zdrowia
Jędrku 
A
Saizou jak nie "gwiazdę" to drugą "
połówkę"
29 lis 23:01
Jędrek:
Dzięki
Metis
29 lis 23:03
Saizou :
stoi w barku
29 lis 23:04
Jędrek:
W "Tymbarku" ...
29 lis 23:05
Metis: Wody!
29 lis 23:07
Saizou : mam koniak, przeszło litr wódki, czerwone wino, nalewkę zdrowotną z bursztynu i nalewkę
orzechową
29 lis 23:08
Jędrek: A
π..... też masz?
29 lis 23:09
Saizou :
a
Jędrka znam, jest członkiem organizacji terrorystycznej
29 lis 23:10
Saizou :
no niestety nie
29 lis 23:10
Metis: Trochę ruszyło coś to forum. Ostatnimi tygodniami same zadania. Za dużo siedzicie w tych
książkach

A wielu nowych tegorocznych maturzystów nie przybyło
29 lis 23:13
Saizou :
siedzę w pokoju a nie w książkach
29 lis 23:14
Metis: Ale łapiesz za słówka
29 lis 23:15
Saizou :
Metis łap lepiej zadanko
Udowodnij że dla dowolnych liczb pierwszych p1, p2>3 p12−p22 jest podzielne przez 12
29 lis 23:17
jakubs: Metis ja często wybijam gdzieś na miasto, albo do znajomych czy coś, dlatego rzadko siedzę
przed laptopem i się uczę. Trochę to mi na szkodę, bo mam problemy z programowania..
29 lis 23:18
Metis: Nie mam ostatnio weny do rozwiązywania zadań

Muszę opanować rozwiązywanie równań i nierówności kwadratowych z parametrem , ale strasznie mi
się nie chce za to zabierać
29 lis 23:20
Saizou : ruchy ruchy, maturka już za pasem xd
29 lis 23:24
Metis: Półtora roku
29 lis 23:24
Saizou : to nawet niecały tor
29 lis 23:26
Metis: Rozwiązuje zadanka z Pazdry, mam zbiór Gdowskiego , podreczniki Żakowskiego , Zakrzewskich.
Tylko trochę motywacji i czasu i będzie dobrze

...− tak myślę
29 lis 23:28
kyrtap: ja też tak myślałem a wyszło jak wyszło
29 lis 23:30
Saizou : i zadanko o podzielności liczb pierwszych przez 12
29 lis 23:31
Metis: kyrtap nie dołuj
29 lis 23:31
Metis: No i oczywiście twoje zadanko
29 lis 23:32
Saizou : to zapraszam do rozwiązania
29 lis 23:32
Metis: Jeszcze planów na siebie mi brakuje
29 lis 23:33
Saizou : mimo braku pomysłów i tak się uczy
29 lis 23:37
Metis: Nie ma wyboru
29 lis 23:40
Metis: ...chociaż w sumie jest
29 lis 23:41
Saizou : wybór jest zawsze
29 lis 23:43
Mila:
Czy to Błażej ma dziś imieniny? Tak jest w kalendarzu.
29 lis 23:45
Eta:
A właśnie !...
Błażej ....... wszystkiego najlepszego
29 lis 23:46
Saizou :
jaki
Błażej
29 lis 23:47
Mila:
Spełnienia marzeń 
29 lis 23:49
Saizou : ale nadal nie rozumiem o co Wam chodzi, jaki Błażej
29 lis 23:50
Eta:
A no tak, jeden ... przemiły młodzieniec
29 lis 23:50
Saizou : nie znam
29 lis 23:52
Eta:
My znamy
29 lis 23:54
Metis: Saizou możemy to sprawdzić metodą prób i błędów
Kacper na pewno nie,
5−latek (który ostatnio gdzieś zniknął) też nie,
Godzio
również nie.
Ja nie, ty nie,
jakubs nie,
kyrtap nie.
ISCP ?
PW ?
29 lis 23:56
Metis: Kto jeszcze?
29 lis 23:57
ICSP: ?
29 lis 23:59
Metis:
30 lis 00:00
ICSP: o co chodzi ?
30 lis 00:02
Saizou :
Kacper tak na prawdę nie jest Kacprem
30 lis 00:03
Metis: Błażej ?
30 lis 00:03
Saizou :
chodzi o imię Błażej, kto nim jest
30 lis 00:03
Saizou : nie...
30 lis 00:03
Saizou : zresztą i tak już jest po ptakach

spójrz na zegarek
30 lis 00:04
ICSP: jaki Błażej, o co wam chodzi ?
30 lis 00:04
Eta:
Jak to kto? ....
Błażej
30 lis 00:05
Saizou :
Matis chce się dowiedzieć kto ma na imię Błażej
30 lis 00:07
Metis: *
Metis
30 lis 00:07
Eta:
Eta
30 lis 00:08
Saizou : swoją drogą, co się stało z archiwum, wiem że kiedyś była możliwość sprawdzania dzień po dniu a
teraz tego nie wiedzę
30 lis 00:08
Saizou :
przepraszam, późno jest xd
30 lis 00:09
Saizou : już znalazłem, nieważne xd
30 lis 00:14
30 lis 00:16
Saizou : ale to nadal nie świadczy że mam na imię Błażej xd
30 lis 00:17
Eta:
30 lis 00:18
Saizou : Dowód formalny poproszę xd
Nie możesz korzystać z faktów, których nie dowiedziesz
30 lis 00:19
Metis: ... a ja się tak rozpisałem
30 lis 00:20
jakubs: Udowodnij
30 lis 00:20