Dzielenie wielomianów
Lechia: Dla jakich wartości
a wielomian 2x
2 + x − 1 dzieli się bez reszty przez x−a ?
Bardzo proszę o podpowiedź do zadania
6 sie 20:23
Mila:
W(a)=0
6 sie 20:33
Piotr 10: Jeżeli dzieli się bez reszty, to znaczy, że dwumian x−a jest podzielny przez wielomian, czyli
liczba a jest pierwiastkiem wielomianu.
W(x)=2x2+x−1
W(a)=2a2+a−1=0
2a2+a−1=0
Δ=1+8=9
a1=−2,5 v a2=2
6 sie 20:35
Piotr 10: | | 1 | |
Poprawiam a1=−1 v a2= |
| |
| | 2 | |
6 sie 20:36
Mila:
Piotrusiu, miała być tylko podpowiedź.
6 sie 20:44
Piotr 10: A faktycznie
Mila, nie doczytałem do końca. Tylko treść zadania przeczytałem
6 sie 20:46
Mila:
Dla Piotra,
Ile zer ma na końcu liczba;
1000!
6 sie 20:46
Piotr 10: Mila takie zadania chyba nie dla mnie

. Nie wiem co to oznacza w ogóle zapis ''1000!''.
Coś z kombinatoryką mi się kojarzy lub rachunek prawdopodobieństwa, ale nawet tych działów nie
miałem
6 sie 20:48
Saizou : 1000!=1000*999*998*997*....*3*2*1
i powodzenia
6 sie 20:49
Piotr 10: 1000! co to w ogóle oznacza

?
6 sie 20:50
6 sie 20:51
Piotr 10: Saizou jaki to dział w ogóle jest? Silnia hmm

?
6 sie 20:52
Piotr 10: Ok juz wiem

Kombinatoryka

. Będę ją miał w 3 kl
6 sie 20:54
Mila:
1000! − 1000 silnia, oznacza iloczyn kolejnych liczb naturalnych , począwszy od 1
1!=1
2!=1*2
3!=1*2*3
6 sie 20:54
Piotr 10: To teraz jaśniej się zrobiło
6 sie 20:55
Saizou : Piotr10 ja też będę miał ją w trzeciej klasie, a nawet we wrześniu xd
6 sie 20:58
Piotr 10: Ogarniasz już to ^^ ? Bo widzę, że na pewno po części tak jak nie lepiej
6 sie 21:01
Saizou : po minimalnej , bardzo minimalnej części xd
6 sie 21:02
Saizou : swoją drogą zadania na odległość od miast A i B dotyczące prędkości można podciągnąć pod
funkcję wymierną a to też 3 klasa xd
6 sie 21:04
Piotr 10: Hehe

. Tak Jasne
6 sie 21:04
Saizou : ale ja nie żartuję xd
6 sie 21:05
Piotr 10: No też. Ale wiesz ja nie wiedziałem co w ogóle ten zapis oznaczał wcześniej
6 sie 21:05
Piotr 10: A Ty w klasie mat−fiz jesteś

? Zdajesz fizykę rozszerzoną? Bo matematykę to na pewno
6 sie 21:06
Piotr 10: Ja, np. funkcję wymierną już miałem
6 sie 21:08
Saizou : nie będę mówił że umiem, ale proste rzeczy to tak, i jestem na mat−fize,ale zdaję tylko
podstawy z fizyki
6 sie 21:10
Mila: Czekam.
6 sie 21:11
Piotr 10: Na razie Mila myślę, ale ciężko będzie
6 sie 21:13
Saizou : a tych zer będzie dużoooooo
6 sie 21:17
Piotr 10: Kalkulator by się przydał taki olbrzymi
6 sie 21:18
Saizou : czy tych zer będzie 2048
6 sie 21:25
Saizou : choć dla mnie trochę za mało
6 sie 21:31
Mila: Sposobem trzeba.
Inny mam wynik.
Bez kalkulatora.
6 sie 21:37
Saizou : za pewne chodzi coś z podzielnością przez 5, bo 2 wystąpi o wiele więcej
6 sie 21:38
Mila: Podpowiedź 10=2*5
6 sie 21:38
Saizou : znaczy się miało być 248
6 sie 21:40
ZKS:
Według mnie chyba 249 ale to takie na szybko.
6 sie 21:40
Saizou : faktycznie będzie 249, bo nie doliczyłem jednego zera przy dzieleniu przez 625
6 sie 21:49
ZKS:
Nie jestem pewien swojego wyniku Saizou bo ja to na szybko liczyłem więc trzeba poczekać
na aż Mila napisze wynik.
6 sie 21:51
Mila: Ja mam 249.
6 sie 22:08
Saizou : 1000:5=200
1000:25=40
1000:125=8
1000:625=1,6 →1 zero
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−+
249 zer
6 sie 22:10
Mila:
Dla
Piotra
Liczba zer na końcu iloczynu liczb od 1 do 1000 będzie sumą liczby zer:
♣ zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 5
♣ dodatkowych zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 5
2(=25 )
♣ dodatkowych zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 125
♣ dodatkowych zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 625
Działania napisał
Saizou vel
Błażej?
| | 1000 | |
w ostatnim mozna napisać [ |
| ]=1 (całkowita część liczby.) |
| | 625 | |
6 sie 22:38
Saizou : ale na to samo wychodzi xd
6 sie 22:39
Saizou : i jeszcze się wyda jak się nazywam
6 sie 22:42
ZKS:
Saizou czy czasem nie masz dzisiaj urodzin?
6 sie 22:43
Saizou : ZKS próbuj dalej, na pewno nie dzisiaj xd
6 sie 22:44
Mila:
Mężczyzna ma być dumny ze swojego imienia.
6 sie 22:44
Saizou : hehe mogę powiedzieć, że mój nick
Saizou to też męskie imię w Japonii
6 sie 22:46
bezendu: Imię jak imię
6 sie 22:50
Saizou : prawda
Radek
6 sie 22:51
bezendu: Prawda
6 sie 22:52
bezendu: Błażeju masz jeszcze jakieś zadania do mnie, które możesz mi wysłać na pocztę ?
6 sie 22:55
Saizou : na pewno coś by się jeszcze znalazło, ale dzisiaj już nie chce mi się, a chcesz planimetrię
podstawy, rozszerzenie czy coś jeszcze innego?
6 sie 22:56
ZKS:
To może jutro?
6 sie 22:57
bezendu:
planimetria w każdej ilości
6 sie 22:57
Saizou : może jutro xd ale nie wcześniej niż o 11:00
6 sie 22:58
ZKS:
To poczekam do północy żeby być pierwszym skoro jutro masz.
6 sie 23:01
Saizou : oj tam, czepiasz się xd no i to też zależy z jaką prędkością się poruszasz
6 sie 23:02