oblicz
opaopa: oblicz granice:
1. n!/nn
2. 3sinn+5cos2n/n+1
3. n2/n
29 lis 16:12
Magnificencja: 1.
n! = n(n−1)(n −2) * ... * 1
nn = n * n * n * ... * n
n!/nn < n!/(n*n!) = 1/n
Zatem
lim. n!/nn = 0
→∞
29 lis 16:25
opaopa: w 3 przykładzie jest
n2/2n
29 lis 16:43
opaopa: @Maginificencja
ale nn to nie to samo co n*n!
np. 33=27
3*3!=3*3*2*1=18 ......
29 lis 16:44
29 lis 16:49
Magnificencja: @opaopa
Wystarczy że udowodnisz że
n!/nn < n!/(n*n!) I jest. A widać wyraźnie że 1/nn < 1/n
29 lis 17:00
opaopa: @Maginificencja
czyli skorzystać tutaj z tw. o 3 ciagach?
29 lis 17:21
Magnificencja: @opaopa
Jeżeli udowodnisz że dana nierówność jest prawdziwa, też można.
Ale łatwiej jest pokazać, że ciąg jest malejący jak to napisał ICSP
29 lis 17:40