Granica
Elektro: lim = (n!)/ nn
n→∞
23 paź 23:51
ICSP: 0
24 paź 00:04
Elektro: dzięki, ale może jakiś tok rozumowania?
24 paź 00:48
ICSP: | | an+1 | |
Jeżeli an jest ciagiem o wyrazach dodatnich i lim |
| < 1 to lim an = 0 |
| | an | |
24 paź 00:56
Elektro: dziękuję
24 paź 00:57
Hurwitz: @ICSP: z tego wraunku jeszcze nie wynika, że granica to zero. Czy każdy ciąg malejący o
wyrazach dodatnich ma granicę równą zero? Wykazałeś do tej pory, że ciąg jest zbieżny.
| | n! | |
Dokończyć można np. tak: an= |
| . Stąd |
| | nn | |
| an+1 | | (n+1)! | | nn | |
| = |
| |
| =(n/(n+1))n = (1+1/n)−n, |
| an | | (n+1)n(n+1) | | n! | |
lub równoważnie:
a
n+1=a
n (1+1/n)
−n.
Oznaczmy granicę a
n jako a: a
n→a
Stąd, z powyższego równania:
a=a * e
−1. Stąd wyliczamy a. Odp: a=0.
24 paź 08:27
ICSP: To co wyżej napisałem jest niczym innym jak kryterium d'Alemberta zbieżności szeregu
∑a
n, ale można też udowodnić takie twierdzenie:
| | an+1 | |
lim | |
| | = q < 1 ⇒ lim an = 0 |
| | an | |
Z definicji otrzymujemy :
| | an+1 | |
| |
| | ≤ q + ε i dobieramy ε tak aby q + ε < 1 |
| | an | |
wtedy |a
n+1 | < | a
n |
Oczywiście ciąg |a
n| jako malejący i ograniczony od dołu musi mieć skończoną granicę.
Twierdzimy, że granicą tą jest 0, gdyż
| | |an+1| | |
jeżeli |an| → g ≠ 0 to |an+1 | → g i |
| → 1 ≠ q |
| | |an| | |
Jeżeli a
n > 0 dla dowolnego naturalnego n. Wartość bezwzględna możemy pominąć
24 paź 11:35
Hurwitz: @ICSP: wybacz. Nie zauważyłem granicy....
24 paź 13:06
ICSP:
24 paź 14:43