równania
kyrtap: Mila ?
28 lis 22:57
Lukas:
Tak ?
28 lis 23:09
kyrtap: potrzebuję Mili
28 lis 23:11
Lukas:
Ok

!
28 lis 23:11
kyrtap: chyba że ty mi możesz pomóc z algebrą
28 lis 23:13
Lukas:
A co z tej algebry ?
28 lis 23:23
kyrtap: jak zapisać równanie normalne przechodzące przez punkty P1 = (2,3) i P2 = (−3,7)?
28 lis 23:27
kyrtap: chodzi mi o równanie normalne prostej
28 lis 23:27
28 lis 23:29
razor: @Metis chodzi o równanie normalne

zaraz spróbuję odkopać notatki i to znaleźć
28 lis 23:30
Metis: To chyba nie mój poziom
28 lis 23:31
kyrtap: dzięki razor
28 lis 23:36
razor: wektor P
1P
2 = [−5,4]
| | x−2 | | y−3 | |
równanie prostej: |
| = |
| |
| | −5 | | 4 | |
−4(x−2) = 5(y−3)
−4x−5y+8+15 = 0
4x+5y−23 = 0
A = 4, B = 5, C = −23 < 0
| | 1 | |
równanie normalne prostej otrzymujemy mnożąc równanie ogólne przez |
| dla C < 0 |
| | √A2+B2 | |
| 4 | | 5 | | 15 | |
| x+ |
| y+ |
| = 0 |
| √41 | | √41 | | √41 | |
daj znać czy to się jakkolwiek zgadza z odpowiedzią bo miałem to bardzo dawno temu
28 lis 23:38
razor: | | 4 | | 5 | | 23 | |
no i tam powinno być oczywiście |
| x + |
| y − |
| |
| | √41 | | √41 | | √41 | |
28 lis 23:39
kyrtap: o to chodzi że nie mam odp
28 lis 23:42
razor: a skąd zadanie? miałeś coś podobnego rozwiązywane na wykładzie/ćwiczeniach?
28 lis 23:43
kyrtap: moje ćwiczenia są na tak marnym poziomie że ta kobieta nie umie obliczyć delty, na wykładzie
| | y1 −y2 | |
miałem podane że równanie normalne ma postać a = |
| ale nie wiem czy to dobrze |
| | x1 − x2 | |
28 lis 23:44
kyrtap: zadanie z listy którą przerabiamy na ćwiczeniach
28 lis 23:45
kyrtap: brak profesjonalizmu jeżeli chodzi o nauczycieli mnie załamuje
28 lis 23:47
razor: to jest zwykłe równanie prostej przechodzące przez 2 punkty

u mnie równanie normalne to było
równanie postaci xcosα + ysinα − p = 0, gdzie α to kąt nachylenia prostej do osi OY, a p to
odległość prostej od punktu (0,0)
Być może u ciebie to jest coś innego
28 lis 23:49
razor: no niestety nie można oczekiwać, że wszystko będzie zrozumiałe od początku

trzeba się czasem
dopytywać, zostawać po zajęciach i męczyć prowadzących
28 lis 23:50
kyrtap: wykorzystam twój wzór
28 lis 23:50
kyrtap: razor co innego jest jeśli prowadzący rozumie materiał a co innego jak sam jego nie ogarnia bo
skoro ona Δ nie umie policzyć to ja się pytam co ona tam robi
28 lis 23:51
kyrtap: coraz bardziej myślę o przeniesieniu na PW
28 lis 23:53
razor: polecam
28 lis 23:54
kyrtap: możliwe że tak zrobię
28 lis 23:56
jerey: chodz do mnie na matme ,a nie narzekasz
28 lis 23:57
jerey: my mamy ciekawiej
28 lis 23:58
razor: jeśli prowadzący naprawdę ci nie pasują, zawsze możesz wnioskować o przeniesienie do innej
grupy, tylko w środku semestru musiałbyś znaleźć zamiennika za siebie
28 lis 23:58
kyrtap: już jest prawie koniec semestru więc nie warto
29 lis 00:00
razor: jeszcze 2 miesiące
29 lis 00:00
Mila:
Równanie normalne prostej przechodzącej przez punkty P1 = (2,3) i P2 = (−3,7)
Równanie ogólne prostej.
k
→=[−5,4] wektor kierunkowy prostej (równoległy do prostej)
[4,5] wektor prostopadły do prostej
4*(x−2)+5(y−3)=0
4x−8+5y−15=0
4x+5y−23=0 , C=−23<0 to dzielimy wsp. równania przez
√41
Jeżeli byłoby C>0 to dzielimy przez (−
√A2+B2)
|k|=
√42+52=
√41
Wszystko sie zgadza z zapisem
Razora
29 lis 00:02
kyrtap: bez sensu te studia −.−
29 lis 00:02
Metis: Zapraszam do liceum
29 lis 00:03
kyrtap: mogę pracować jako robol
29 lis 00:04
Mila:
Oj, trochę zadań i zaraz tragedia grecka.
Poczytaj, co masz w notatkach, ja odkurzę swoje wiadomości i będzie dobrze.
Równanie normalne ma postać:
xcosα + ysinα − p = 0,
Ale łatwo możemy je otrzymać , jak napisaliśmy.
Jak będzie potrzeba to jutro narysuję w ukladzie.
29 lis 00:20
kyrtap: dzięki wielkie jeszcze raz, jesteście nieocenieni
29 lis 00:31