Rozwiąż
Jacek: (sin60'+cos60')2 − (sin30+cos60')2=?
4(ctg45' + sin60')(cos30'+ctg45')=?
27 lis 15:59
27 lis 16:14
PW: To jest w minutach?
Aby napisać symbol stopnia należy:
− włączyć klawisz "NumLock"
− wcisnąć i przytrzymać lewy klawisz "Alt"
− na klawiaturze numerycznej wpisać 0176
− zwolnić Alt.
27 lis 16:16
Jacek: @PW: Dzięki za rade, chciałem jak najszybciej wrzucić zadanie na forum i nie miałem pomysłu jak
by stopnie oznaczyć.
@888: Dziwne wyniki mi wychodzą
27 lis 16:27
Mila:
Różne są sposoby:
| | 1 | | 1 | |
1) sin2(60o)+2sin(60o)*cos(60o)+cos2(60o)−( |
| + |
| )2= |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
=1+sin(120o)−1=sin (60o)= |
| |
| | 2 | |
albo
| | √3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2)( |
| + |
| )2−( |
| + |
| )2= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | √3 | | 1 | | 1 | | √3 | |
= |
| +2* |
| * |
| + |
| −1= |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
||
| | √3 | | √3 | | √3 | | 3 | | 7 | |
4*(1+ |
| )*( |
| +1)=4*(1+2* |
| + |
| )=4*( |
| +√3)=7+4√3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
27 lis 16:54
PW: Można po prostu podstawić:
| | √3 | | 1 | | 1 | |
sin60°= |
| , cos60°= |
| , sin30°= |
| i liczyć. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 lis 16:55
PW: O,
Mila zrealizowała zanim się namyśliłem
27 lis 16:56
Jacek: Dobrze, że poprosiłem o pomoc, ponieważ źle to rozwiązałem.
Dziękuje
27 lis 17:04
Mila:
27 lis 19:46