Równanie trygonometryczne.
trq: Rozwiąż równanie sin3x+sin9x=0 dla x∊<0;π>
Jak się za to zabrać? Próbowałem sin9x zapisać jako sin(6x+3x) ale się miotam w tym w kółko.
27 lis 13:25
J:
skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów ...
27 lis 13:27
trq: sin3x+sin9x=0
| | 12x | | −6x | |
2sin |
| * cos |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
2sin6x*cos(−3x)=−
2sin6x*cos3x=0
2sin(3*2x)*cos3x=0
4sin3xcos3x*cos3x=−
4sin3xcos
23x=0
sin3xcos
23x=0
sin3x=0 v cos
23x=0
3x=kπ
jak rozwiązać drugie równanie?
27 lis 13:35
J:
.. po co komplikujesz .... 2sin6x*cos3x = 0 ⇔ sin6x = 0 lub cos3x = 0 ...
27 lis 13:40
trq: Okej, dzięki za pomoc
27 lis 13:48
Bogdan:
było niedawno, jest tutaj
268039
27 lis 14:19
Bogdan:
i nawet nie trzeba korzystać z wzoru na sumę sinusów
27 lis 14:20
trq: sin9x = −sin3x
skąd to przejście?
27 lis 15:00
J:
a + b = 0 ⇔ b = − a
27 lis 15:03
trq: O boże, jak ja nie myślę czasami. Dzięki jeszcze raz.
27 lis 15:12