matura probna rozszerzona 2015 listopad pomocy
bum: sin9x+sin3x=0
przeksztalcamy i wychodzi
2sin6x*cos3x=0/:2
sin6x*cos3x=0
i takie pytanie czy musze dalej rozpisywac sin6x czy moge porownywac juz do zera ?
z gory dzieki za odpowiedz
26 lis 21:38
Mila:
rozwiązujesz
sin(6x)=0 lub sin(3x)=0
26 lis 21:39
bum: czyli tak jak zrobilem na maturze dzisiajszej tylko pomylilem troche sie z wynikami
26 lis 21:45
Maciej: a tak zapytam bo chce wiedzieć czy mam dobrze

to równanie okręgu to punkt (−5,2) r=2?
26 lis 21:49
bum: tak

ale zadania otwarte były z kosmosu
26 lis 21:56
Maciej: to prawda.. nierówność była prosta to równanie i jeszcze kilka zadań tych pierwszych a dalej to
już masakra
26 lis 22:03
Bogdan:
można i tak: sin9x = −sin3x ⇒ sin9x = sin(−3x)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
9x = −3x + k*2π lub 9x = π + 3x + k*2π ⇒ x = k* |
| π lub x = |
| π + k* |
| π |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
26 lis 22:35
bum: Bogdan dzieki za rozwiazanie

jeszcze mam jedna metode ale juz nie bede podawal bo zbyt dluga
Macieju licze przy dobrych lotach na 40%

a ty ile uzyskasz tak mniej wiecej ?
26 lis 22:40