Potęgi, proszę o pomoc
Potegi: Siemka. Mógłby mi ktoś pomóc z tym zadanie?
Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc, że a≠0 i b≠0
Proszę o pomoc
26 lis 16:19
26 lis 16:33
Potegi: Eta, nie no bardzo mi pomogłeś/pomogłaś. To to wiem, chodzi mi o to, jak to się rozwiązuje.
26 lis 16:41
pigor: ... , np. tak :
| 3a5b2a+(a3)2b2 | | 3a5+1b2+a3*2b2 | |
| = |
| = |
| 0,5ba3 | | 0,5ba3 | |
| | 3a6b2+1a6b2 | | 4a6b2 | | 4 | |
= |
| = |
| = |
| *a6−3b2−1= |
| | 0,5ba3 | | 0,5ba3 | | 0,5 | |
| | 40 | |
= |
| *a 3b 1= 8a3b− szukana postać..  |
| | 5 | |
26 lis 16:52
Potegi: Pigor, tak właśnie taka sama odpowiedź jest w ksążce, dzięki Ci wielkie!
26 lis 17:10