monotoniczność funkcji
Antek: a jak zabrać się za monotoniczność funkcji? jak rozwiązać tego typu zadania

f(x)=3x+6
26 lis 13:52
J:
to funkcja liniowa , rosnąca w całej dziedzinie ...
26 lis 14:00
Antek: ale jak to obliczać?
albo np.taki przykład... f(x)=−4x+5
26 lis 14:01
26 lis 14:02
Antek: to co tylko w tym przykładzie trzeba wiedzieć że
a=3 więc jest to funkcja rosnąca a punkt przecięcia się z osią oy wynosi (0,6)
tak?
26 lis 14:15
Metis: .... masz czarno na białym napisane jak określać monotoniczność....
26 lis 14:18
Antek: to dobrze piszę tak,jest rosnąca bo nie kumam?
26 lis 14:22
J:
y = ax + b , dla a >0 ..rosnąca, dla a < 0 ..malejąca..
26 lis 14:23