matematykaszkolna.pl
Optymalizacja i rachunek Splifsta: rysunekWitam. Mam problem z czterema zadaniami.Trzy z pochodnych i jedno z prawdopodobieństwa. 1.Nad płaszczyzną D znajduje się punktowe źródło światła S. Na jakiej wysokości h należy je zawiesić, aby w punktach płaszczyzny D w DANEJ odległości a od rzutu pkt. S na płaszczyznę D było najjaśniej? Wskazówka : Jeżeli punktowe źródło światła znajduje się w odległości r od powierzchni oświetlonej i promienie światła tworzą z tą powierzchnią kąt α to oświetlenie jest
 sinα 
proporcjonalne do

r2 
 2 
ODP: h=

*a
 2 
2. Określić najmniejszą wysokość drzwi w pionowej wieży ABCD, tak aby można było przez nie wnieść żelazny drąg o długości l, którego koniec ślizga się wzdłuż prostej pionowej AB. Szerokość wieży d<l. ( z tym kompletnie nie wiem co robić) ODP: h =( l2/3 − d2/3)3/2 3.Ile jest parzystych liczb siedmiocyfrowych , w których występuje dokładnie jedno zero i dokładnie jedna jedynka. Co udało mi się zrobić: 1. Z=ilość światła
 sinx 
Z=

(tgx*a)2 

1 
cosx * tg2x*a2 − sinx * 2 * tgx * a2 *

cos2x 

Z' =

tg4x * a4 
po uproszczeniu

1 
cosx − 2*

cosx 

Z' =

sprawdzam kiedy to bedzie równe zeru ( szukam
 tg2x * a2 
ekstremum). Wtedy kiedy licznik =0. Czyli dochodzę do jakiegoś absurdu. 3. jedynka może być na 7 miejscach, zero może być na 6 bo cyfrą milionów nie może byc 0 resztę 'miejsc' mogę powypełniać na 8 sposobów każde ( bo ma być dokładnie jedna jedynka i jedno zero) do tego ma być liczba parzysta.
7*6 *8*8*8*8*8 

podzielone na dwa bo liczba parzysta. Zgadza się? Tutaj nie mam
2 
odpowiedzi. Czwarte zadanie dodam w nowym poście bo wymaga rysunku.
24 lis 19:25
Splifsta: Podbijam. Proszę o pomoc. Link do zadania 4. https://matematykaszkolna.pl/forum/267678.html
24 lis 20:39