4. W stożek o promieniu podstawy R i tworzącej 2R wpisano walec i kule w sposób jak na rysunku.
Kiedy suma objętości V walca i kuli będzie ekstremalna.
Do czego doszedłem:
Łatwo było zauważyc, że to trójkąt równoboczny czyli
| a | ||
x = | ||
| √3 |
| a | ||
zatem r walca = R − x = R − | ||
| √3 |
| a | ||
Vwalca= π *( R − | )2 * a | |
| √3 |
| √3 | a | |||
jego wysokość h= | * (2R − 2x) = √3R − √3 * | = √3R − a | ||
| 2 | √3 |
| √3R − a | ||
Z tego że promień okregu wpisanego w taki trójkąt to 1/3 * h mam r kuli = | ||
| 3 |
| 4 | √3R − a | |||
czyli mam już ostatnią rzecz V kuli = | * π * ( | )3 | ||
| 3 | 3 |
| a | 4 | √3R − a | ||||
Vc= π *( R − | )2 * a + | * π * ( | )3 | |||
| √3 | 3 | 3 |