Geometryczna interpretacja zespolonych
mrb: |(1+i)z−2|≤|(1−i)z+6i|
Jak to rozrysować?
24 lis 18:25
mrb:

mam pewną koncepcję:
|(1+i)z−(1+i)(1−i)| ≤ |(1−i)z+(1−i)(3i−3)|
|(1+i)|*||z−(1−i)| ≤ |(1−i)|*|z−(−(3i−3))|
|
√2|*|z−(1−i)| ≤ |
√2|*|z−(−(3i−3))| /:
√2
|z−(1−i)| ≤ |z−(−(3i−3))|
|z−(1−i)| ≤ |z−(3−3i)|
(rozwiązaniem jest to czerwone ^^
24 lis 18:53
mrb: Tylko teraz pytanie, czy dobrze?
24 lis 19:05
Gray: Wygląda, że tak.
24 lis 19:20
Mila:
Punkty nad symetralną o równaniu y=x−4 liczyłam inną metodą.
Sprawdzam z twoją symetralną
symetralna odcinka A=(1,−1), B=(3,−3)
(x−1)2+(y+1)2=(x−3)2+(y+3)2⇔
y=x−4
24 lis 19:27
24 lis 19:29
Gray: Cześć. Jasne.
24 lis 19:30