Pierwiastek z liczby
plumplum: √(1+i)3 <−− gdzie pierwiastek jest 3 stopnia
mam obliczyć pierwiastek z tej liczby zespolonej.
ω0=1+i
korzystając ze wzoru ωk=ωk−1(cos2π/n+isin2π/n)
ω1=−1/2−√3/2+(√3/2−1/2i)
chcąc obliczyć z tego samego wzoru ω2 niestety nie wychodzi dobry wynik.
wiem, że tego wzoru nie da się używać w każdym przypadku, ale jeśli chcę to zrobić wzorem z
modułem, czy obliczając moduł mam wyrażenie pod pierwiastkiem rozpisać ze wzoru skróconego
mnożenia? jak taki moduł obliczyć?
23 lis 18:32
NotoriousTT: pod pierwiastkiem jest cały nawias do 3 potęgi i potem pierwiastek 3 stopnia, tak?
23 lis 18:41
plumplum: tak
23 lis 18:55
plumplum: ktoś coś?
23 lis 21:42
Mila:
z
0=1+i
| | 2π | | 2π | |
z1=(1+i)*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | | −√3−1 | | √3−1 | |
z1=(1+i)*(− |
| + |
| *i)= |
| + |
| *i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4π | | 4π | |
z2=(1+i)*(cos |
| +i sin |
| )= dokończ |
| | 3 | | 3 | |
23 lis 23:06
plumplum: Mila, dlaczego z2 zaczynasz od 1+i? we wzorze jest, że używamy poprzedni wynik czyli z1, nie
z0? :S
24 lis 14:30
Mila:
| | 2π | | 4π | |
Ty masz argument |
| u mnie w z2 jest argument |
| , sprawdź, jak nie wyjdzie |
| | 3 | | 3 | |
dobrze to sprawdzę gdzieś swoje wzory.
24 lis 16:10
Gray: Jest OK. Są wzory
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=z0(cos |
| + i sin |
| ), |
| | n | | n | |
są i takie
| | 2π | | 2π | |
zk=zk−1(cos |
| + i sin |
| ) |
| | n | | n | |
24 lis 19:33
Mila:
Dziękuję, już myślałam, że coś mi się pomieszało.

dla
Gray'a
24 lis 20:25
Gray: Zawstydzasz mnie. A znanym z tego, że ciężko mnie zawstydzić
24 lis 20:57