matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cosinus
lilusia:
https://matematykaszkolna.pl/forum/23037.html
jak dokładnie w tym zadaniu policzyć cosinus kąta?
23 lis 21:55
Ditka:
oznaczmy d− czerwona wysokość trójkąta na rysunku z Pitagorasa d2=h2−a2/4 d2=3a2/4−a2/4 d=a√2/2 cosα=d/h=√23
23 lis 22:31
lilusia:
aż wstyd, że nie wpadłam na Pitagorasa, dziękuję
23 lis 22:33