czworościan foremny przecięto płaszczyzną
Tara: czworościan foremny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
krawędź podstawy i środek przeciwległej krawędzi bocznej.
Oblicz sinus kąta nachylenia tej płaszczyzny do płaszczyzny podstawy
czworościanu foremnego
19 paź 16:26
Bogdan:

h jest wysokością trójkąta równobocznego o boku a.
20 paź 12:06
ara: Dzięki serdeczne
chyba źle zrobiłam rysunek
12a
prubowałam −−−−−−−−−−−
a
a to jednak nie to samo
20 paź 14:07
Eta:
Dlatego ,że : "pr
ubowałaś" a trzeba było : pr
óbować "
Pozdrawiam! ( bez urazy , zwracamy też uwagę na ortografię
20 paź 14:10
Tara: popracuję nad tym
20 paź 14:22
Eta:
20 paź 14:29
Ditka:
oznaczmy d− czerwona wysokość trójkąta na rysunku
z Pitagorasa
d2=h2−a2/4
d2=3a2/4−a2/4
d=a√2/2
cosα=d/h=√23
23 lis 22:25