wyznacz równanie stycznej
losiu09: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = 13x3 + 163 przechodzącej przez
początek układu wsółrzędnych .. powinno wyjść y=4x
23 lis 21:28
losiu09: tam jest 1/3 i 16/3 jak cos
23 lis 21:58
Tadeusz:
f'(x)=x
2
Wiemy, że jest to współczynnik kierunkowy stycznej ...wiemy też jednocześnie, że styczna
ta przechodzi przez punkt (0,0)
zatem: y−0=x
2(x−0) ⇒ y=x
3
Tak wyrażona styczna ma jeden punkt wspólny z f(x) zatem:
| | xo3 | | 16 | | 2 | | 16 | |
|
| + |
| =xo3 ⇒ |
| xo3= |
| ⇒ xo3=8 ⇒ xo=2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Policzyliśmy współrzędną punktu styczności
f'(2)=4 a równanie stycznej to y=4x
Dla "sportu" f(2)=8
i równanie prostej przez dwa punkty
23 lis 22:58
losiu09: troche nierozumiem w jaki sposób skorzystałeś z tego ze jak miałes wspołczynnik kierunkowy i to
ze przechodzi przez (0,0) to obliczyłeś styczną .. (ten zapis " zatem: y−0=x2(x−0) ⇒
y=x3 " )
23 lis 23:10
Tadeusz:
a znasz równanie pęku prostych przez punkt?
y−yo=a(x−xo)
23 lis 23:28
23 lis 23:31
23 lis 23:38
Tadeusz:
(x
2−x
1)(y−y
1)=(y
2−y
1)(x−x
1)
jeśli go przekształcisz
a to na czerwono to współczynnik kierunkowy
23 lis 23:45
Tadeusz:
zatem masz y−y1=a(x−x1)
23 lis 23:46
Losiu_09: Dobrze , sprobuje ogarnac ale dziekuje
23 lis 23:46
Tadeusz:
Warto to zapamiętać:
Jeśli masz A=(x
A,y
A) i B=(x
B,y
B)
| | yB−yA | |
to prosta przez te punkty ma współczynnik kierunkowy a= |
| |
| | xB−xA | |
(nieraz potrzebujesz tylko współczynnik a nie całe równanie prostej)
23 lis 23:51
Tadeusz:
a przez dany punkt A=(xA,yA) ... możesz napisać równanie pęku prostych
y−yA=a(x−xA)
oczywiście jeśli znasz a to z równania pęku wychodzi równanie konkretnej prostej
23 lis 23:54