środek ciężkości trójkąta
astrolog: jak wyprowadzic ten wzor, co mamy w tablicach maturalnych na srodek ciezkosci trojkata...tych
trzech wspolrzednych
23 lis 16:44
wmboczek: znaleźć punkt przecięcia środkowych
23 lis 16:53
AS: dane
A(x1,y1) , B(x2,y2) , C(x3,y3)
Wzór na podział odcinka w danym stosunku
| | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
Środek odcinka AB: xs = |
| , ys = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Środek ciężkości
| | x3 + 2*(x1 + x2)/2 | | x1 + x2 + x3 | |
xp = |
| = |
| |
| | 1 + 2 | | 3 | |
Podobnie z yp
23 lis 17:09
23 lis 17:13
Eta:
Wpis 20: 57
23 lis 17:14
Mila:

S=(x
s,y
s)
| | xA+xB | | yA+yB | |
CC'→=[ |
| −xC, |
| −yC] |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | xA+xB | | yA+yB | |
[xs−xC,ys−yC]= |
| *[ |
| −xC, |
| −yC]⇔ |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
[xs−xC,ys−yC]= |
| *[xA+xB−2xC,yA+yB−2yC]⇔ |
| | 3 | |
3x
s−3x
C=x
A+x
B−2x
C
3y
s−3y
C=y
A+y
B−2y
C⇔
=================
23 lis 17:25
astrolog: dzięki mila
24 lis 16:42
Mila:
24 lis 18:52