gosiunia:))): pani hania oszacowała koszty zakupu prezentów świątecznych dla swojej rodziny: model do
sklejania-50zł, kask rowerowy-60zł zestaw płyt z muzyką chopina -80zł. czy błąd wzgledny
popełniony przy planowaniu wydatków bedzie przekraczał 20%, jeżeli każdy z tych
prezentów bedzie o 15zł droższy

18 paź 18:07
tihu: Wszystko wytłumaczone jest tutaj:
1262
Pierwszy raz liczę takie coś, ale myślę, że zrobiłem to dobrze:
x - wartość rzeczywista
Δx - błąd bezwzględny
δ - błąd względny
Pierwsze policzmy wartości tych przedmiotów.
Wartość rzeczywista: 50 + 15 + 60 + 15 + 80 + 15 = 235 złotych
Wartość oszacowana przez panią Hanie: 190 złotych ( 60 + 50 + 80)
Δx = | 235 - 190| = 45 złotych
Δx 45
δ = --------- * 100 %= --------------- * 100% = 19,148936 %
x 235
Odpowiedz: Błąd względny nie będzie przekraczał 20% planowanych wydatków.
18 paź 19:28
Marmolada: x−12−(x−1)(x+1)
4 sty 18:46