bardzo proszę o rozwiązanie
Michał: zad 1
Wykaż, korzystając z twierdzenia Darboux że wykresy funkcji
f(x) = x4 − 7x , x∊ R i g(x) = −3x3 − 4x +8, x∊R
przecinają się w punkcie o odciętej należącej do przedziału ( − 3, − 2)
zad 2
Wykaż , korzystając z twierdzenia Darboux że funkcja f(x) = x4 −5x3 −7x2 + 3 x∊ R
przyjmuje wartość −160
bardzo proszę o rozwiązanie
21 lis 17:51
Kacper:
Jaki w tym problem? Zadanka dla gimnazjalisty, gdyby znał twierdzenie Darboux
21 lis 17:53
21 lis 20:09
Michał: twierdzenie znam ale nie wiem jak to zapisać
21 lis 20:12
Michał: Mila tam jest przedział ( −3, −2)
W(x) = x4 +3x3 −3x −8
W(−3) =1> 0
W(−2) = − 10 < 0
21 lis 20:30
Mila:
Skoro wykresy f(x) i g(x) przecinają się, to istnieje takie x∊R , że f(x)=g(x)⇔
x4 − 7x = −3x3 − 4x +8, x∊R ⇔
x4+3x3−3x−8=0
W(x)=x4+3x3−3x−8 jest funkcją ciągłą dla x∊R
Badamy wartości funkcji W(x) na końcach przedziału <−3,−2>
w(−3)=1>0
w(−2)=−10⇔istnieje x0∊(−3,−2) takie , że w(x0)=0⇔
wykresy f(x) i g(x) przecinają się w punkcie o odciętej należącej do przedziału ( − 3, − 2)
21 lis 20:45
Mila:
f(x)=x4 −5x3 −7x2 + 3
g(x)=−160
f(x)=g(x)⇔
x4 −5x3 −7x2 + 3=−160⇔
x4 −5x3 −7x2 +163=0
W(x)=x4 −5x3 −7x2 +163
W(x) jest funkcją ciągłą dla x∊R
Badamy wartości funkcji na końcach przedziału: np. <0,10>
W(0)=163>0
W(10)=10000−5*1000−7*100+163=4463>0
Dzielimy przedział na połowy.
x0=5
W(0)=163>0
W(5)=625−5*125−7*25+163=−175+163=−12<0⇔
w przedziale (0,5) znajduje się x0 dla którego w(x0)=0⇔
f(x0)=−160 dla x0∊(0,5)
21 lis 20:58
Michał: dziękuję bardzo
a jak wykonać zad 2 jeżeli nie mamy podanego przedziału
w(x) = x4 −5x3 −7x2 +3 = − 160
21 lis 21:02
Michał: Mila
Jak obliczyłaś przedział < 0, 10>
21 lis 21:04
Mila:
Napisałam, obierasz przedział (szacunkowo), jeśli jednakowe znaki, to dzielisz na połowy, aż
trafisz.
21 lis 21:04
Mila:
Jeszcze jeden wniosek z moich obliczeń , jaki? 20:58 ?
21 lis 21:08
Michał: Mila
czy ten przedział można obrać np < 3 , 4> czy ten przedział dzielimy na 2 i obliczamy tak jak
50:58
21 lis 21:12
Mila:
Możesz spróbować. Za mały przedział niesie ryzyko, że tam nie będzie miejsca zerowego.
Szacujesz kiedy można otrzymać wartość ujemną.
Z moich obliczeń, też wynika, że w przedziale (5,10) też znajduje się x0 dla którego w(x0)=0
ponieważ W(5)<0 i w(10)>0
21 lis 21:29
Michał: dziękuję będę mieć to na uwadze następne zadania są podobne
21 lis 22:52
Mila:
21 lis 22:54
2 cze 11:35