ok rozwiązanie?
FHA: Wykaż korzystająć z twierdzenie Darboux, ze wykresy funkcji f(x) = x
4−7x
x ⊂R i g(x)= −3x
3−4x+8, x ⊂ R przecinaja się w punkcie o odciętej należacej do przedzialu
(−3,2)
x
4−7x = −3x
3−4x+8
x
4 + 3x
3 − 3x −8 = 0
<−3,−2>
W(x) = x
4 + 3x
3 − 3x −8
W(−3) = 4 > 0
W(−2) −10 < 0
Na krancach funkcja przyjmuje rozne znaki więc w tym przedziale funkcja przetną się o odciętej
należacej do Tego wzoru

?
19 lis 19:34
FHA: odswiezam
19 lis 19:39
FHA: Proszę o sprawdzenie
19 lis 19:51
FHA: hmm
19 lis 19:56
Kropek : Okej
19 lis 20:00
FHA: Proszę Mile, J
19 lis 20:00
FHA:
19 lis 20:05
FHA: odswiezam dalej
19 lis 20:06
FHA: ref
19 lis 20:09
Kropek : Ja robiłem tak samo, jedynie co to inaczej zapisywałem koniec.
Jeżeli wartość dla − 3 jest większa od 0 a wartość dla − 2 mniejsza od zera to z tw. Darboux,
jeśli ta funkcja jest ciągle to istnieje taki argument należący do przedziału (−3,−2) dla
którego wartości wynosi 0.
19 lis 20:13
FHA: dz
19 lis 20:34
Mila:
f(x) = x
4−7x
g(x)=−3x
3−4x+8
w(x)=x
4−7x+3x
3+4x−8
w(x)=x
4+3x
3−3x−8
w(−3)=(−3)
4+3*(−3)
3−3*(−3)−8=81−81+9−8
w(−3)=1>0
w(2)=2
4+3*2
3−3*2−8=16+3*8−14>0 nie można wyciągnąc wniosku o przecięciu się wykresów
Dzielimy przedział na połowę:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
w(−1/2)=(− |
| )4+3*((− |
| )3−3*(− |
| )−8= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | | −5 | |
= |
| − |
| + |
| −8= |
| −612<0 |
| | 16 | | 8 | | 2 | | 16 | |
| | 1 | |
⇔f(x) i g(x) przecinaja się w punkcie o odciętej x∊(− |
| ,2)⊂(−3,2) |
| | 2 | |
19 lis 21:39