Indukcja
Ania: Korzystając z indukcji matematycznej uzasadnij nierówności:
a) 2n > n2 dla n≥5
b) 1/12 +1/22 +...+ 1/n2 ≤ 2 −1/n dla n ∊ N
20 lis 21:13
bezendu:
a) jeżeli n=5 to nierówność ma postać 25>52 i jest to prawda
zakładam prawdziwość dla każdej liczby n, n≥5. Teraz trzeba pokazać, że dla n+1 więc
2n+1>(n+1)2
Korzystam z założenia indukcyjnego
2n+1−2n*2>2n2=n2+n2
Teraz trzeba sprawdzić n2≥2n+1 dla n≥5
n2≥2n+1⇔n2−2n−1≥0⇔n2−2n+1≥2⇔
⇔(n−1)2≥2
QED
b) zrób sama analogicznie
20 lis 21:18
Ania: nie rozumiem skąd sie wzieła ta linijka 2
n+1−2
n*2>2n
2
20 lis 21:26
kyrtap: 2n+1 = 2n * 2 > (z zał) 2 * n2>(n+1)2
2 * n2>(n+1)2
20 lis 21:30
Ania: to co teraz napisałeś doskonale rozumiem ale nadal nie wiem skąd sie wzieło w tej linijce
−2n*2>2n2
20 lis 21:36
bezendu:
Umiesz szacować ?
20 lis 21:37
Ania: nie
20 lis 21:39
Ania: PROSZĘ O POMOC

! Pliska nie zostawiajcie mnie z tym samej
20 lis 21:47
Ania: help !
20 lis 21:56
kyrtap: Ania bierzesz lewą stronę nierówności
2n+1 = 2n * 2 potem korzystasz z założenia (jeżeli 2n >n2 to 2n *2 > n2 *2 ) stąd masz
2n *2 > n2 *2 > (n+1)2 (jeżeli skorzystałaś z założenia to przepisujesz prawą stroone
nierówności która jest w tezie i liczysz dla jakich n ∊ N nierówność n2 * 2 > (n+1) 2 jest
prawdziwa
20 lis 22:02
Ania: ok teraz juz chyba zrozumiałam wielkie dzieki za pomoc
20 lis 22:15
Ania: pomozesz zrobić b ?
20 lis 22:15
kyrtap: czekaj
20 lis 22:27
20 lis 22:28
kyrtap: 2n − 1 ≤ n(2n+1)(n+1)
zakończyłem w tamtym poście na tej nierówności swój wywód i zaraz ją dokończę
20 lis 22:29
kyrtap: 2n − 1 ≤ 2n3 +3n2 + n
2n3 + 3n2 + n≥ 2n−1
2n3 + 3n2 − n + 1≥ 0 to jest zawsze prawdziwe dla n∊N Zatem
L≤P c.n.d
20 lis 22:37