Geometria analityczna
Moli: Oblicz pole trójkąta ABC w którym A=(−4,−6), B=(4,2), C=(−2,7).
20 lis 17:29
Moli: pomocy yy
20 lis 17:56
Bogdan:

Np. w prost i ale skuteczny sposób. Od pola prostokąta odejmujemy pola trójkątów
prostokątnych
20 lis 18:02
Bogdan:
W prosty i skuteczny sposób
20 lis 18:03
Bogdan:

albo wektorami:
→
BA = [−8, −8]
→
BC = [−6, 5]
| −8 −8 |
Pole P = 0,5 | | | | = 0,5*|−40 − 48| = ...
| −6 5 |
20 lis 18:12
Moli: a z geometrią analityczną jak to zrobić ?
20 lis 18:12
20 lis 18:14
Bogdan:
Można też obliczyć długości boków trójkąta i następnie jego pole wzorem Herona. Jest jeszcze
kilka innych sposobów.
20 lis 18:19