wyznacz równanie stycznej k do okręgu x^2+(y-3)^2=10, przechodzącej przez punkt
Pakri : wyznacz równanie stycznej k do okręgu x2+(y−3)2=10, przechodzącej przez punkt A=(−3,4).
Następnie oblicz współrzędne punktu B należacego do tego okręgu, jeśli wiesz ze styczna do
okregu przechodzaca przez punkt B jest równoległa do stycznej k. Jesli miałby ktoś czas to
prosiłabym krok po kroku rozwiazanie.
20 lis 17:21
Moli: pomoże ktos ?
20 lis 17:29
Bogdan:

Mamy dane punkty A(−3, 4) i S(0, 3). Prosta m zawierająca te punkty przecina okrąg
w punktach styczności, styczne k i n są prostopadłe do prostej m.
20 lis 18:32
Bogdan:
Punkt S jest środkiem odcinka AB, z tego faktu łatwo wyznaczysz współrzędne B
20 lis 18:34