Gemometria analityczna :)
Pakri : prosta o równaniu x−y+1=0 jest symetralną odcinka AB o końcach :
1) A=(5,6) i B=(−3,−3)
2) A=(4,1) i B=(−2,5)
3) A=(4,−1) i B=(−2,5)
20 lis 16:39
Pakri : wiemy, że symetralna to prosta prostopadła do danego odcinka i przechodzaca przez jego srodek.
wiemy też, że rownanie tej prostej to y=x+1
20 lis 16:41
Pakri : | | 1 | |
czyli ten prostopadły odcinek bedzie miał rownanie y=− |
| +1 |
| | x | |
20 lis 16:42
20 lis 16:43
Pakri : ale co dalej? bo jakoś nwm co dokłądnie tutaj zrobic
20 lis 16:43
o nie: najprościej sprawdzić, czy środek któregoś z odcinków należy do prostej.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
jeżeli więcej niż jedna, to trzeba wyznaczyć równania prostych dla odcinków i sprawdzić która
jest prostopadła, porównując współczynniki kierunkowe
20 lis 16:47
Mila:

k: y=x+1
x−y+1=0, u
→[1,−1] wektor prostopadły do prostej k
środki odcinków:
| | 5−3 | | 6−3 | | 3 | |
1)( |
| , |
| )=(1, |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
y=1+1=2≠ |
| ⇔prosta nie przechodzi przez środek AB, nie jest sym. |
| | 2 | |
2)
S=(1,3)
| | 3 | |
y=1+1=2≠ |
| ⇔prosta nie przechodzi przez środek AB, nie jest sym. |
| | 2 | |
3)
S=(1,2)
y=1+1=2 prosta przechodzi przez środek odcinka AB⇔prosta k może być symetralną.
Sprawdzamy czy jest prostopadła do AB: (a
1*a
2=−1)
Prosta AB:
y=ax+b
−1=4a+b
5=−2a+b
======
−6=6a
a=−1
(−1)*1=−1 proste są prostopadłe ⇔
k: y=x+1 jest symetralną odcinka AB, gdzie A=(4,−1) i B=(−2,5)
20 lis 16:56
Pakri : dziękuje

już wiem o co chodzi
20 lis 17:17
Mila:
20 lis 18:52