przekrój
Blue: Sześcian o krawędzi długości 6 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy
tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt α. Oblicz pole otrzymanego przekroju dla
b) α=60 stopni
19 lis 18:34
Mila:

Zbadamy jaki kąt z płaszczyzną podstawy tworzy narysowany przekrój.
δ=45
o
Zatem szukany przekrój należy inaczej narysować.
Spróbuj sama .
19 lis 18:56
Blue: Ale Mila to co narysowałaś nie zawiera się w przekątnej (tzn zawiera, ale wtedy kąt powinien
być inaczej)
19 lis 19:34
Blue: Mila, czy tam powstanie trapez
19 lis 19:38
Blue: Ale mam problem z obliczeniem jego krótszej podstawy....
19 lis 19:42
===:
19 lis 19:52
Mila:
Tak, źle przeczytałam. Jednak trzeba rozważyć, jaka figurą jest przekrój.
Zaraz narysuję. Przed chwilą wszystko mi zniknęło.
19 lis 19:54
===:
−

to kąt mniejszy niż 45
19 lis 19:56
===:
19 lis 20:02
Blue: Czyli jednak trapez, ale nie wiem, jak tę krótszą podstawę obliczyć...
19 lis 20:04
Mila:
| | a | |
tgα= |
| =√2<√3=tg(60o) ⇔szukany przekrój jest trapezem (tgx − funkcja rosnąca |
| | 0.5a√2 | |
|MN|=|PE|
PE ||DB
skorzystaj z podobieństwa.
19 lis 20:12
===:
19 lis 20:15
Blue: Mila z podobieństwa wyszło mi, że ta podstawa ma : 6√2−4√3 ?
19 lis 20:23
Blue: Wynik wyszedł dobry, więc chyba jest dobrze
19 lis 20:36
Mila:
Taki sam mam wynik.
19 lis 20:44
Blue: Mila, jakbyś mogła to zajrzyj tutaj i wytłumacz mi dlaczego możemy z tego korzystać przy
rozwartym kącie, bo nie rozumiem
https://matematykaszkolna.pl/forum/266564.html
Przecież nie możemy wtedy skorzystać z tej własności sinusa, bo tam jest kąt rozwarty, prawda?
19 lis 21:10