Wielomiany
Serum: Mam do rozwiązania takie oto równanie :
x6 + x4 − 17x2 + 15 = 0
I nie mogę przez to ruszyć dalej.
19 lis 18:22
52: W(1)=0
...
dalej strzelaj/trafiaj
19 lis 18:23
Serum: poradziłem sobie :
−17x
2 to −15x
2 i −2x
2 dalej to na czynniki
19 lis 18:24
52: weź mi pokaż jak ro rozpisałeś w równaniu na te czynniki
19 lis 18:26
Serum: dobra nadal nie jest zrobione nie mam pojęcia co dalej ale proszę bardzo :
x6 + x4 − 15x2 − 2x2 + 15 = 0
x6 + x4 − 2x2 −15(x2+1) = 0
x4 (x2+1) −15 (x2+1) −2x2 = 0
(x4−15)(x2+1) − 2x2 = 0
wynik : x ∊ { −√3,−1,1,√3 } − nie wiem jak do tego dojść
19 lis 18:30
52: Ja bym to zrobił tak:
W(1)=0
W(−1)=0
Używam schematu hornera
wychodzi mi coś takiego
x4+2x2−15=0
Niech x2=t , t>≥0
...
19 lis 18:33
Serum: ale chyba i tak źle... nie mam pojęcia co do tego zadania
19 lis 18:33
Serum: no ok , Hornera to easy. Gorzej jak dostaniesz zadanie z chorym wielomianem gdzie mogą być
chore pierwiastki. Chciałem to rozłożyć, bo czasami tabelka Hornera za długo trwa.
19 lis 18:35
19 lis 18:36
Serum: Dobra od nowa, parafrazujemy. Umie ktoś to rozłożyć? Czy jest taka możliwość że się nie da
rozłożyć?
19 lis 18:37
Serum: Dzięki 52 za próbę pomocy

Trudno, gdzie dam radę rozłożyć to rozłożę, jak będą trudne to tabelka zostaje
19 lis 18:38
52: Jaką próbę
19 lis 18:46
razor: x6+x4−17x2+15 = x6+x4−2x2−15x2+15 = x6 − x2 + x4 − x2 − 15(x2−1) =
x2(x4−1)+x2(x2−1)−15(x2−1) = x2(x2+1)(x2−1)+x2(x2−1)−15(x2−1) =
(x2−1)[x2(x2+1)+x2−15] = (x2−1)(x4+2x2−15) = 0
19 lis 18:50