Aksjomat 2015 rozwiązania
Kate: Uzasadnij, że sin47 + cos47 + sin43 + cos43 = 2
√2cos2
Aksjomat 2015 rozwiazanie?
18 lis 15:52
18 lis 15:53
52: sin47=sin(90−43)= ... ?
Analogicznie pozostałe i może coś ci wyjdzie
18 lis 15:54
Bogdan:
sin47 + sin43 = 2sin45cos2
cos43 + cos47 = 2cos45cos2
18 lis 16:03
Bogdan:
Stosujemy zależności:
sinα + sinβ = ...
cosα + cosβ = ...
Są tu
3670
18 lis 16:06
Mila:
L=[sin(47
o)+sin(43
o)]+[cos(47
o)+cos(43
o)]=
| | 47o+43o | | 47o−43o | | 47o+43o | | 47o−43o | |
=2*sin |
| *cos |
| +2cos |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=2sin(45
o)*cos(2
o)+2cos(45
o)*cos(2
o)=
| | √2 | | √2 | |
=2* |
| *cos(2o)+2* |
| *cos(2o)=2√2cos(2o) |
| | 2 | | 2 | |
18 lis 16:08
xd: [sin(47o)+sin(43o)]+[cos(47o)+cos(43o)]=
47o+43o 47o−43o 47o+43o 47o−43o
=2*sin
*cos
+2cos
*cos
=
2 2 2 2
=2sin(45o)*cos(2o)+2cos(45o)*cos(2o)=
√2 √2
=2*
*cos(2o)+2*
*cos(2o)=2√2cos(2o)
2 2
18 lis 16:35