Oblicz wyrazy a_1 i a_10 oraz sumę S_10 ciągu arytmetycznego (a_n).
smileisakey: Oblicz wyrazy a
1 i a
10 oraz sumę S
10 ciągu arytmetycznego (a
n).
a) a
4 = 6 i a
8 = 14
b) a
6 = 1 i a
8 = 3
c) a
2 = 12 i a
4 = 0
najlepiej z wyjaśnieniem skąd to wszystko "się wzięło"

z góry dziękuję
18 lis 12:34
Janek191:
Skorzystaj z wzorów :
an = a1 + ( n − 1)*r
oraz
Sn = 0,5*( a1 + an)*n
18 lis 13:00
smileisakey: Wolałabym jednak żeby ktos mi to zrobił i wytłumaczył po kolei

Wtedy mam pewność czy dobrze
rozwiązuje
18 lis 13:47
18 lis 13:50
smileisakey: Jak mam obliczyć a
1?
18 lis 14:03
J :
a) a8 = a4 + 4r → r
18 lis 14:05
J :
..a4 = a1 + 3r → a1 ..
18 lis 14:06
smileisakey: dziękuję
18 lis 14:07