Oblicz sumę S_{10} ciągu arytmetycznego (a_n).
smileisakey: Oblicz sumę S10 ciągu arytmetycznego (an).
a) a1 = 3 i 12 = 5
b) a1 = −4 i a2 = 0
c) a1 = 6 i a4 = −3
18 lis 12:44
J :
. co to jest w podpunkcie a) ... = 5 ..?
18 lis 12:47
smileisakey: oh, nie zauwazyłam pomyłki
a) a1 = 3 i a2 = 5
18 lis 12:50
J :
a
2 − a
1 = r ⇔ 5 − 3 = r ⇔ r = 2 , a
10 = a
1 + 9r = 3 +9*2 = 21
| | a1 + a1 | | 3 + 21 | |
S10 = |
| *10 = |
| *10 = 12*10 = 120 ... |
| | 2 | | 2 | |
18 lis 12:51
J :
b) analogicznie ....
c) a4 = a1 + 3r → oblicz r , dalej analogicznie..
18 lis 12:53
smileisakey: Dziękuję
18 lis 12:58