FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE I ICH WYKRESY
155178: 1.Jak wyliczyć wartość funkcji trygonometrycznych kąta większego od 90◯ lub kąta ujemnego ?
np. sin(−45◯) = ? \\ cos(135◯) = ?
Najlepiej nie ze wzorów redukcyjnych. Była jakaś metoda odejmowania od kątów
większych/dodawania do kątów mniejszych. Przy bodajże 90◯ i 270◯ cosinus zmieniał się na
sinusa i odwrotnie(to samo z tangensem i cotangensem). Czyli np.
cos(135◯)=cos(90◯+45◯)=sin(45◯) lub cos(180◯−45◯)=cos(−45◯)=sin(45◯)

Czy to jest dobrze ?
Mógłby mi ktoś wyjaśnić całą zasadę dokładnie ? Znam znaki wartości w każdej z ćwiartek układu
kartezjańskiego, ale proszę o wytłumaczenie jak się to stosuje.
2. Jak określić położenie drugiego ramienia kąta skierowanego przy danej wartości funkcji
trygonometrycznej ?
17 lis 20:14
Pati: Zobacz wzory na funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów tutaj:
1543
Trzeba kąt zamienić na sumę bądź różnice kątów których wartości da się odczytać z tablic:
cos(135◯) = cos(α+β)=cos(90+45)
sin(−45◯) = sin(α−β)= sin(0−45) <− co do tego rozbicia nie jestem na 100% pewna, ale
tak bym zrobiła
A potem polecieć wzorem ze strony co podałam wyżej
17 lis 20:43
Kacper:
Ja zawsze polecam na korzystanie ze wzoru
cos(180−α)=−cosα
Dlaczego? Żeby nie zmieniać funkcji w kofunkcję.
17 lis 20:47
155178: Wolałbym, aby ktoś wyjaśnił mi sposób który opisałem, czyli po prostu rozbijanie kąta na
sumę/różnicę kątów których wartości da się odczytać z tablic. + Jak to jest z kątami ujemnymi
| | √2 | |
? bo sin(45◯)= |
| a sin(−45◯) ? |
| | 2 | |
17 lis 21:01
155178: @ODŚWIEŻĄM
17 lis 21:57
Mila:
sin(x) − funkcja nieparzysta⇔
sin(−45o)=−sin(45o)
cos(x) funkcja parzysta ⇔cos(−45o)=cos(45o)
tg(x) − funkcja nieparzysta
sin(150o)=sin(180−30)=+sin(30o)
cos(1500)=cos(180−30o)=−cos(30o)
Pisz konkretne problemy, to wyjaśnimy, bo teoria to jest w książkach.
17 lis 22:03
155178: Ale nie ma tego sposobu, o którym pisałem, miałem go na lekcji i wydał mi się ciekawy i
chciałbym go używać, ale nie zrozumiałem go do końca. Mogłabyś spróbować przeczytać 1 post 1)
i spróbować opisać mi sposób, o którym mówię, o ile go znasz oczywiście ?
17 lis 22:13
Mila:
To właśnie Ci wyjaśniałam.
cos(135◯)=cos(90
o+45
o)=−sin (45
o), znak minus , bo
cosinus w II ćwiartce jest
ujemny, funkcja przechodzi w cofunkcję, bo masz (
90o+45
o)
albo tak:
cos(135
o)=cos(180
0−45
o)=−cos(45
o) ,znak minus , bo cos w II ćwiartce jest ujemny, pozostaje
funkcja cosinus, bo 180 to parzysta liczba kątów prostch.
| | 1 | |
cos(3000)=cos(270o+30o)=+sin(30o)= |
| |
| | 2 | |
albo
| | 1 | |
cos(300o)=cos(360o−60o)=cos(600)= |
| |
| | 2 | |
17 lis 22:25
155178: A jak mam np. podaj wartość funkcji trygonometrycznej :
tg(−30) = ? Jak liczymy ujemne wartości ?
17 lis 22:41
3.: tg(−α) = −tg(α) − f. nieparzysta jak sinus, juz wczesniej o tym wpsomniala @Mila.
17 lis 22:44
17 lis 22:45
155178: A jak jest z sinusem,cosinusem i cotangensem ?
sin(−α) = −sin(α) ?
cos(−α)= cos(α)?
ctg(−α)= ctg(α)?
17 lis 22:59
Mila:
Dlaczego nie czytasz uważnie tego co Ci piszemy?
Masz napisane 22:03.
Funkcja cosx jest parzysta:
cosx = cos(−x)
Funkcje sinx, tgx i ctgx są nieparzyste:
sin(−x)=−sin(x),
tg(−x) = −tg(x),
ctg(−x) = −ctg(x),
17 lis 23:07
155178: DZIĘKI WIELKIE ! O TO MI CHODZIŁO.
Przepraszam, że taki nieogar, ale strasznie dużo mam na głowie dziś i staram się wszystko
zrobić − co nie jest łatwe − robię kilka rzeczy na raz i wychodzi jak wychodzi.
Czy dobrze rozumiem ? :
sin(135)=sin(90+45)=cos45=−
√22 [bo 2 ćwiartka układu kartezjańskiego COSINUS znak
ujemny]
LUB
sin(135)=sin(180−45)=sin(−45)=−sin45=−
√22 [bo 2 ćwiartka układu kartezjańskiego SINUS
znak dodatni ]
17 lis 23:16
Mila:
Niestety źle .
sin(135
o)=sin(90
o+45
o)= teraz ustalasz znak
funkcji początkowej, czyli sinusa, jest (+)
w II ćwiartce,funkcja przechodzi w kofunkcję,
cd
II spsób
| | √2 | |
sin(135o)=sin(180o−45o)=sin(45o)= |
| ten sposób jest łatwiejszy, bo nie zmieniasz |
| | 2 | |
funkcji i znak tylko dla wyjściowej.
17 lis 23:31
155178: A nie powinno być sin(−45) w tym drugim sposobie ? Odejmujesz od 180 minus 45.
17 lis 23:42
Mila:
NIE!
17 lis 23:54
17 lis 23:56
155178: Okej ! Już rozumiem. Będę robił tylko z dodawaniem bo znam dokładnie wartości

Dzięki wielkie
za pomoc.
18 lis 00:00