Granica z zmienna w wykładniku
Spliffsta: Cześć mam problem z jedna granicą :
lim x−−>niesk. [ x * (21x −1) ]
Nie bardzo wiem co z nia zrobić próbowałem rozszerzać ułamek ale nie zadziałało próbowałem też
dojść jakoś do postaci 0/0 albo niesk/niesk żeby skorzystać z reguły de l'Hospitala ale też
nie wyszło. Kolejną próbą było bawienie się z logarytmami i chyba najbardziej sensowną ale i
tak się zgubiłem.
Proszę o pomoc w roziwązaniu. Najlepiej bez de l'Hospitala chyba, że będzie konieczny.
17 lis 12:20
17 lis 12:24
Spliffsta: No dobra to będzie tak:
t= 21x−1 i dąży do 0
t+1=21x czyli x = 1log(2,t+1)
i dochodze do czegos takiego po podstawieniu t :
lim t−−>0 tlog(2,t+1)
i nie wiem co dalej.
17 lis 12:49
ICSP: | | 1 | | 1 | |
= lim |
| = |
| = ln2 |
| | log2 (1 + t)1/t | | log2 e | |
17 lis 12:50
Spliffsta: No tak... dzięki wielkie.
17 lis 12:53