LOGARYTMY
ANIAAA:
PROSZĘ o pomoc w tych zadaniach!
Zad.1
wyznacz
log212 log5√5
Zad,2
Wyznacz x. Podaj odpowiednie założenia.
a) log32x = 25
b) logx=23
c) logx = −0,5
d) logx3 = 13
e) logx81 = 43
f) log2 8√2 = x
g) logx x5 = 5
h) logx x−3 = −3
Zad.3
Oblicz
a ) log497 log171 log100000
b) log0,2625 logp{3}27 log162
BŁAGAM O POMOC ... NIE ROZUMIEM TEGO ... ; (
16 lis 14:20
Bogdan:
logab = c ⇒ ac = b
dla a∊(0, 1)∪(1, +∞) i b > 0
16 lis 14:57
ANIAAA:
To akurat wiem ; p.
Ale te przykłady które tu wypisałam to mi zostały i ich już nie umiem rozwiązać
16 lis 15:16
16 lis 15:36
Nikka: zad.1
| | 1 | |
√5 zapisz jako 5 do potęgi |
| i analogicznie jak wyżej... |
| | 2 | |
zad. 2
np.
D: x>0
logx = log
10x
logx = log10
23
czyli x = 10
23
x =
3√102
x=
3√100
16 lis 15:42
ANIAAA: znalazłam tyko 1 odp.z tego ... prosze mi pomóc ... mam to na jutro
16 lis 15:47
ANIAAA: ok ... tp w takim razie to : logx = −0,5 będzie...
log10x = −12
x = 2√10−1 = √12 ...
tak.?
16 lis 16:02
16 lis 16:03
Nikka: nie do końca...
| | 1 | |
masz do rozwiązania równanie log10x = − |
| |
| | 2 | |
staramy się zapisać prawą stronę równania jako log o podstawie 10
16 lis 16:05
ANIAAA: log32x = 25 a tu bd 4 tak?
16 lis 16:06
ANIAAA: czyli co będzie.?
16 lis 16:07
Nikka: inaczej, łatwiej będzie skorzystać z def. logarytmu;
logax = b → ab = x
czyli w Twoim przykładzie wprost z def. :
x = 10−12
16 lis 16:10
Nikka: 10 do potęgi −1/2 to odwrotność liczby 10 do potęgi dodatniej czyli 1/2
16 lis 16:14
ANIAAA: to ostatnie
a to skąd .?
16 lis 16:18
ANIAAA: to ostatnie
a to skąd .?
16 lis 16:18
Nikka: usunięcie niewymierności z mianownika (mnożymy licznik i mianownik ułamka przez √10, wtedy w
liczniku dostajemy √10 a w mianowniku 10)
16 lis 16:21
Nikka: muszę zmykać, ale będę później
16 lis 16:25