Oblicz
mat : Oblicz:
|1x + √x|
15 lis 22:42
15 lis 22:46
mat : i co dalej ?
15 lis 22:47
ICSP: i tyle
15 lis 22:50
mat : A potrafisz obliczyć to :
Rozpatrujemy odcinki równoległe do osi 0Y, których jeden koniec leży na wykresie funkcji
1
f(x)=−√x, zaś drugi koniec na wykresie funkcji g(x)=
, gdzie x∊(0,+∞). Wykaż, że
x
3
najkrótszy z tych odcinków ma długosć
3√2.
2
15 lis 22:55
mat : f(x)= −√x
g(x)= 12
a ten odcinek ma byc równy 323√2
15 lis 22:57
mat : sorry, g(x)=1x, gdzie x ∊ (0; +∞)
15 lis 22:58
ICSP: Przepisz to porządnie
15 lis 22:58
mat : ok
15 lis 22:59
mat : Rozpatrujemy odcinki równoległe do osi 0Y, których jeden koniec leży na wykresie funkcji
f(x)=−√x,zaś drugi koniec na wykresie funkcji g(x)= 1x, gdzie x∊(0;+∞). Wykaż, że
najkrótszy z tych odcinków ma długość 323√2.
15 lis 23:02
mat :
15 lis 23:02
ICSP: Pochodne znasz ?
15 lis 23:03
mat : tak
15 lis 23:08
mat : Rysunek już mam i punkt A i B, potem obliczyłem długość wektorową ze wzoru i wychodzi mi to z
wartością bezwzględną
15 lis 23:10
ICSP: | | 1 | |
Zauważ że dla dowolnego x > 0 mamy : |
| > −√x (z rysunku). |
| | x | |
Definiujemy funkcję odległości w następujący sposób :
| | 1 | |
f(x) = |
| + √x dla x > 0 |
| | x | |
Teraz już z górki albo za pomocą pochodnych, albo za pomocą nierówności Cauchego dla średnich.
Wybierz sobie
15 lis 23:13
mat : ja własnie mam i robiłem za pomocą pochodnej, ale coś mi niestety nie pykło

. Zrobię jeszcze
raz od początku. Dziękuję za pomoc
15 lis 23:17
ICSP: a może z nierówności między średnimi ?
Rozwiązanie zajmie trzy linijki
15 lis 23:19
mat : ale nie wiem jak się własnie rozwiązać za pomocą nierówności między średnimi
15 lis 23:21
ICSP:
A
3 ≥ G
3
Wystarczy jeszcze wskazać taki x, dla którego dostaniemy równość, czyli rozwiązać równanie :
15 lis 23:25
mat : mi z tego równania wychodzi , że x= 3√2, dobrze ?
15 lis 23:29
ICSP: 3√4
15 lis 23:36
mat : i jak już mam to, to co dalej ?
15 lis 23:38
ICSP: to musisz pokazać, ze najmniejsza wartość zostanie fatyczne osiągnięta.
16 lis 00:03
mat : wolę jednak zrobic to za pomocą pochodnych, tylko gdzieś jest błąd albo po po prostu nie
potrafię tego obliczyć...
mam tą odległość :
d(x)=
1x +
√x
d'(x)=
1 2√x −
1 x2
1 2√x −
1 x2 > 0
i z tego mi wychodzi x=0 x>2 x<−2
i teraz nie wiem x ∊ (2; +
∞)
i podstawiam 2 po funkcji d(2)=
12 +
√2, nie taki powianiem być wynik
Mógłbyś mi przedstawić te zadanie krok po kroku, bo będę pytany z tego, a i mam maturę próbną
ponad tydzień z matematyki rozszerzonej
16 lis 09:37
mat: ...
16 lis 13:05
ICSP:
d'(x) = 0 ⇒ x =
3√4
16 lis 13:09
mat: i teraz podstawiam do 3√4 do d(x) ?
16 lis 13:24
ICSP: Najpierw uzasadnij, że w punkcie x = 3√4 funkcja d(x) ma minimum.
Potem wyznaczasz to minimum
16 lis 13:32
mat: ?
16 lis 13:52
ICSP:
16 lis 13:54
mat: jak to nam uzasadnić ? wiem, że nam obliczyć ekstrema, ale w tym zadaniu jakoś nic mi nie
wychodzi
16 lis 13:56
ICSP: albo przez drugą pochodną, albo z wykresu pierwszej pochodnej
16 lis 13:58
mat: czyli mam z d'(x) zrobić d''(x) ?
16 lis 14:00
ICSP:
16 lis 14:00
16 lis 14:01
mat: i do d"(x) podstawić za x 3√4 i to będzie już wszytko w tym zadaniu ?
16 lis 14:02
ICSP: Poczytaj schemat w linku wyżej.
Musisz :
1. Uzasadnić, że w punkcji x0 = 3√4 znajduje się minimum.
2. Wyznaczyć to minimum ( policzyć d(x0)
16 lis 14:06
mat: d''(x)= licznik : x52 +8 w mianowniku : 4x3 ? tak ?
16 lis 14:22
mat: i teraz podstawiam x0 i jeżeli f''(x0) > 0 to jest to minimum ?
16 lis 14:25
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
d''(x) = [d'(x)]' = [ |
| − |
| ]' = − |
| + |
| |
| | 2√x | | x2 | | 4√x3 | | x3 | |
16 lis 14:25
mat: i teraz podstawiam 3√4 do d''?
16 lis 14:35
ICSP: 
. Jeśli d''(x
0) > 0 to w punkcie x
0 znajduje się minimum równe d(x
0)
16 lis 14:38
mat: tak, ale wychodzi mi i zła odpowiedź
16 lis 14:39
ICSP: tzn ?
16 lis 14:47
mat: Jeżeli mam 3√43 to mi się, to zredukuje i będzie 4 ?
16 lis 14:52
ICSP:
16 lis 14:53
mat: to d''(3√4) = 716
ale jak podstawię do d(716) to nie wychodzi 323√2
16 lis 14:56
ICSP: x0 = 3√4
16 lis 14:58
mat: czyli mam taką postać −13√4 + √3√4 i jak to policzyć?
16 lis 15:02
mat: :(
16 lis 15:10
ICSP: | 1 | | 3√2 | |
| + 3√2 = |
| + 3√2 = ... |
| 3√4 | | 2 | |
16 lis 15:13
mat: dalej nie wiem jak poprowadzić do końca
16 lis 15:18
mat: jak z 13√4 zrobiłeś 3√ 22 ?
16 lis 15:22
16 lis 15:31
mat: ok, ale nie wiem jak dalej policzyc
16 lis 15:36
ICSP: Działania na poziomie podstawówki
16 lis 15:55
mat: Już mam, wielkie dziękuję . Wyszło
16 lis 15:56
mat: Wiem, wiem, ale myślę jeszcze nad innym zadaniem, ale dziękuję bardzo
16 lis 15:58