Pochodna
Adam: Pochodna:
Dostałem taki wynik:
24 kwi 22:26
ICSP: i czego od nas oczekujesz ?
24 kwi 22:31
Adam: Oczywiście nie napisałem eh ... Musze policzyć extrema lokalne i monotoniczność, nie mam
pojęcia co dalej.
24 kwi 22:41
ssssssss: y'=0
24 kwi 22:44
Adam: tzn schemat znam, ale nie wiem jak to policzyć skoro po przemnożeniu mianownika, zostaje
wielomian 4 stopnia.
24 kwi 22:46
ICSP: 1. Dziedzina
2. f'(x)
3. Motoniczność :
f'(x) > 0 ⇒ f↗
f'(x) < 0 ⇒ f↘
4. Ekstrema :
a) f'(x) = 0 ⇒ x1 = ... , x2 = ... , xn = ...
x1 , x2 ... są punktami podejrzanymi o ekstrema. Są dwa sposoby aby sprawdzić czy w danym
punkcie jest ekstremum.
I sposób :
Liczysz f''(x) i sprawdzasz wartości w punktach podejrzanych o ekstrema.
Jeżeli
f''(xn) > 0 − w punkcie xn znajduje się minimum
f''(xn) < 0 − w punkcie xn znajduje się maksimum
f''(x) = 0 − w punkcie xn mamy punkt przegięcia
II sposób :
Rysujesz wykres pierwszej pochodnej. Jeżeli :
Pochodna w punkcie xn zmienia znak z − na + to w tym punkcie mamy minimum lokalne
Pochodna w punkcie xn zmienia znak z + na − to w tym punkcie mamy maksimum lokalne
24 kwi 22:47
PW: Adamie, a po co w ogóle wykonałeś mnożenie w mianowniku? Nikt tego nie robi − jest dodatni
i na tym koniec, do badania funkcji żadna inna informacja o mianowniku nie jest potrzebna.
24 kwi 22:50
Adam: No tak, ale i tak nadal mam wielomian 4 stopnia.
24 kwi 22:56
PW: Ten w liczniku? Ale on jest łatwiutki − miejsca zerowe widać od razu.
24 kwi 23:00
Adam: x
2(x
2−12)

z tego odczytać ?
24 kwi 23:03
PW: Jasne. I dalej stosuj receptę ICSP.
24 kwi 23:08
Adam: Ok, dzięki
24 kwi 23:16
Adam: Jeszcze mam takie pytanie jak mam takie równanie:
2xlnx+x=0
24 kwi 23:17
ICSP: x przed nawias.
Pamiętaj o dziedzinie.
24 kwi 23:19
Adam: a tak nie da rady:
2xlnx+x=0
2xlnx=−x /:2x
e
lnx=e
−12
24 kwi 23:22
24 kwi 23:25
ICSP: Akurat w tym przykładzie można.
24 kwi 23:27
Adam: Aha, to mnie nie przekonuje .. Jeśli wyciągnę x przed nawias:
x(2lnx+1)=0
24 kwi 23:28
ssssssss: 2lnx+1=0
lnx=
−12 /e
()
x=e
−1/2
25 kwi 01:01