równanie trygonometryczne
abcdefghijklmnop: Nie mogę sobie poradzić za nic w świecie:
√3cosx+sinx=√2
15 lis 21:16
Eta:
Dzielimy równanie obustronnie przez 2
| √3 | | 1 | | √2 | |
| *cosx+ |
| *sinx= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
L= sin |
| *cosx + cos |
| *sinx= sin( |
| +x) i P= sin |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 4 | |
| | π | | π | |
otrzymujemy równanie : sin( |
| +x)= sin |
| |
| | 3 | | 4 | |
dokończ...........
15 lis 21:20
52: √3cosx+sinx=
√2 /:2
| | π | | π | | √2 | |
sin |
| cosx+cos |
| sinx= |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
dokoncz...
15 lis 21:24
52: Sorki Eta ...
15 lis 21:24
Eta:
15 lis 21:24
abcdefghijklmnop: Czyli tak:
albo nie
głupie to że trzeba się domyślać że akurat nalezy przez 2 podzielić
15 lis 21:38
15 lis 21:59
abcdefghijklmnop: W takim razie jak to rozwiązać:
15 lis 22:15
abcdefghijklmnop: jeżeli tego wyżej nie wiecie to przynajmniej to mi pomóżcie:
cosx*ctg2x≤0
15 lis 22:59