granice
Karolina: jak obliczyć taką granicę?
15 lis 17:41
Karolina: pomoże ktoś?
wyjaśni mi to ktoś?
15 lis 17:50
Gray: | | an+1 | |
Oblicz granicę |
| . Jeżeli wyjdzie mniejsza niż 1 (a wyjdzie  ) to ciąg zbiega do |
| | an | |
0.
15 lis 17:52
Karolina: limn→∞= n√n!
limn→∞= n√n!
tym samym sposobem co podałeś?
skąd ten sposób, tzw czy jest jakieś takie twierdzenie?
bo kiedy rozwiązuje muszę napisać z czego korzystałam
15 lis 17:58
Karolina: w tym drugim powinno być n2 a pod pierwiastkiem n!
15 lis 17:59
Gray: Tak, jest takie twierdzenie. Gdzie to n2 w drugim?
15 lis 18:06
Karolina:
w tym przykładzie doszłam do takie czegoś(z tym twierdzeniem co podałeś
że a
n+1/a
n):
| | nn | |
limn→∞(1+ |
| ) i co dalej? |
| | 3n n! | |
15 lis 18:28
ICSP: Polecam wzór Stirlinga
15 lis 18:44
Gray: Jak Ty to zrobiłaś, nie mam pojęcia
| an+1 | | 3n+1(n+1)! | | nn | | 3nn | |
| = |
| |
| = |
| = |
| an | | (n+1)n+1 | | 3nn! | | (n+1)n | |
| | n+1 | | 3 | |
=3 ( |
| )−n = 3 (1+1/n)−n → |
| . |
| | n | | e | |
Teraz widzę, że intuicja mnie zawiodła, bo granica wyszła większa niż 1....
Ale jest takie tw., że jeżeli ta granica jest większa niż 1 to ciąg jest rozbieżny do +
∞.
15 lis 18:46
Gray: Już wiem jak to zrobiłaś... an+1 ≠ an +1
15 lis 18:50
Karolina: aaaa rzeczywiście mój błąd
dziękuję bardzo za pomoc

teraz juz rozumiem

to tam gdzie mam silnie mogę korzystać z Twojego twierdzenia?
15 lis 19:02
Gray: Niestety, to nie jest moje twierdzenie

Ale możesz... próbować.
15 lis 19:20
Karolina: znaczy z tego, z którego korzystałeś
15 lis 19:33
Gray: Z tą granicą chyba nie będzie tak łatwo. Jakie masz dokładnie zadanie, bo coś o n2 pisałaś?
Ktoś może Ci pomoże; ja muszę się zająć czymś innym...
15 lis 19:53
Karolina: lim
n→∞n√n!
tam gdzie jest samo `n` (to `n` bez silni) powinno być n
2
jeszcze raz dziękuję za pomoc
15 lis 20:28
Gray: Odpowiedzią jest 1. Próbuj; trzymam kciuki
15 lis 20:40
Karolina: to też z twierdzenia, które podałeś, bo jakoś mi to nie wychodzi z tego twierdzenia
15 lis 21:03
15 lis 21:03
ICSP: Chociaż nadal jestem za moją pierwszą propozycją.
15 lis 21:04
15 lis 21:08
15 lis 21:09
Gray: (n!)
1/n2 = e
ln(n!)1/n2 = e
[ln(n!)]/n2 = ...
I teraz:
| | lnn! | | ln1+ln2+...+lnn | | nlnn | | lnn | |
0≤ |
| = |
| ≤ |
| = |
| = lnn√n → ln1=0. |
| | n2 | | n2 | | n2 | | n | |
zatem
..... = e
[ln(n!)]/n2 → e
0 = 1.
Koniec
15 lis 21:13
Karolina: bardzo dziękuje wszystkim za pomoc

nie wiem co bym bez was zrobiła

(pewnie nic bym nie zrobiła

)
a jeszcze jedno pytanie w tej pierwszej linijce dlaczego e
ln(n!)1/n2 ?
skąd to? jakaś reguła/twierdzenie/definicja?
15 lis 21:23
Gray: A=elnA − przydatna zależność.
15 lis 21:44
Karolina: ok, dziękuję

na pewno się przyda
15 lis 21:49