Punkty: A = (2,0) B = (8,3) C = (7,4)
FHA: Punkty:
A = (2,0)
B = (8,3)
C = (7,4)
sa kolejnymi wierzcholkami trapezu równo.... o podstawach AB i CD. Wyznacz wspolrzedne
wierzcholka D tego trapezu.
Jak to ugryźć?
15 lis 14:16
J :
..np ... napisz równanie symetralnej odcinka AB ... punkt D jest symetryczny do C względem tej
prostej
15 lis 14:19
FHA: Jak to sie pisalo, nie pamietam już
15 lis 14:25
J :
| | 1 | |
symetralna AB: y = − |
| x + k ... i przechodzi przez środek AB ( stąd policz k) |
| | 2 | |
15 lis 14:27
Kacper:
To chyba ty powinieneś sobie przypominać, a nie my tobie?
15 lis 14:28
FHA: za pomoca wzoru?
15 lis 14:29
J :
policz środek AB i podstaw do równania (14:27) .. obliczysz k ..
15 lis 14:32
15 lis 14:37
J : ..tak..
15 lis 14:41
FHA: co dalej ?
15 lis 14:48
FHA: Wyznaczyć rownanie prostej AB?
15 lis 14:50
J :
...teraz prosta równoległa do AB: y = 2x + b ... i przechodzi przez punkt C ( oblicz b ) ..
15 lis 14:50
J :
równanie prostej AB jest niepotrzebne ...
15 lis 14:51
FHA: eh, nie czaje tego niestety kompletnie ponadto co innego jest napisane z tylu
15 lis 14:53
FHA:
15 lis 14:54
J :
..to rób tak, jak jest napisane z tyłu ...
15 lis 15:01
FHA: jak ja Tego nie rozumiem, zapomnialem kompletnie
15 lis 15:02
FHA: nic, dz
cz
15 lis 15:09
FHA: usuncie temat,dziekuje
15 lis 15:13
J :
podawłam Ci krok po kroku ... raczej sam nie chcesz zrozumieć ...
15 lis 15:15