Granice - studia c.d.
Hajtowy:
Granice − studia c.d.

Nowy dzień nastał, nowe wyzwania i nowe zadania
| | 2 | |
a) 2 * ( |
| )n + 3 * 5−n + 2 = ... |
| | 3 | |
Jak to ugryźć?
15 lis 13:49
Hajtowy: Oczywiście lim
n→∞
15 lis 13:51
J :
g = 2
15 lis 13:52
Kacper: zębami
15 lis 13:53
Hajtowy: Mogę to uznać za:
2 * (2/3)n −> dąży do nieskończoności
3*5−n −> dąży do nieskończoności
I zostaje mi samo 2? Mogę to tak zrozumieć? XD
15 lis 13:53
razor: | | 2 | | 1 | |
zatem 2*( |
| )n + 3* |
| + 2 → 2*0 + 3*0 + 2 → 2 |
| | 3 | | 5n | |
15 lis 13:53
Hajtowy: Fakt... do zera dąży
15 lis 13:54
Hajtowy:
| | 2*2n−1 | |
limn→∞ |
| = ... ?  |
| | 3*2n+4 | |
| | | | 2 | |
= |
| = |
| ?  |
| | | | 3 | |
15 lis 14:11
Kacper:
| | 4 | |
Dopisz w pewnym miejscu lim i w mianowniku |
| i będzie git  |
| | 2n | |
15 lis 14:12
J :
15 lis 14:12
Saizou :
| | 2 | |
tak |
| ale chyba mianownik coś nie teges  |
| | 3 | |
15 lis 14:14
Kacper:
Saizou jak twoja algebra?
15 lis 14:15
Hajtowy: Zjadło się
15 lis 14:15
Saizou : nie było aż tak źle jak myślałem, tylko jestem na siebie zły bo źle policzyłem rząd g=O144 w
G=D5, nie zrobiłem jednego zadania z indukcji z ciągiem Fibonacciego, a reszta jakoś poszła
xd
15 lis 14:18
Hajtowy:
Przepraszam, ale powiem, że się jebłem gdzieś i nwm gdzie
| | 4*9n−1 − 2*32n+1 | |
limn→∞ |
| = |
| | 32n−1+9n | |
Gdzie ja mam błąd?
15 lis 14:21
Hajtowy: | | 25 | |
W książce odp brzmi : − |
| |
| | 6 | |
15 lis 14:22
Kacper:
3
1=3
15 lis 14:22
Hajtowy: Eh... jak zawsze coś się nie uda

Zaraz poprawię i zobaczę czy wychodzi
15 lis 14:23
J :
32n+1 = 3*9n..
15 lis 14:24
Hajtowy: 
wyszło
15 lis 14:25
Hajtowy:
| | 22n+2 − 4n−1−1 | |
limn→∞ |
| = |
| | 5*4n+1 − 22n−2 | |
| | 4n*4 −4n * (1/4) − 1 | | 2,75 | | 11 | |
=limn→∞ |
| = |
| = |
| |
| | 5*4n*4 − 4n*4 | | 16 | | 64 | |
| | 15 | |
A ma byc |
|  Znów gdzieś się zgubiłem  |
| | 79 | |
15 lis 14:32
J :
| | 1 | |
.... 2−2 = |
| ...  |
| | 4 | |
15 lis 14:34
15 lis 14:34
Hajtowy: Za szybko chce zrobić i się mylę

No to z tego mi wychodzi:
| 2,75 | | 11 | | 15 | |
| = |
| a ma być niby |
| |
| 19,75 | | 76 | | 79 | |
Więc dalej coś jest nie teges albo odp zła w książce
15 lis 14:36
Hajtowy:
| | 2*7n + 6*3n | |
limn→∞ |
| = |
| | 7n+2 − 2*3n−1 + 10 | |
| | 2*7n + 6*3n | |
= limn→∞ |
| = |
| | 7n * 49 − 2*3n * 1/3 + 10 | |
No i co z tym teraz zrobić... podzielić przez 7
n ?
15 lis 14:43
Saizou : tak
15 lis 14:44
Kacper:
15 lis 14:44
Hajtowy:
| | | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | | | 2*3n*(1/3) | | 10 | | 49 − |
| + |
| | | | 7n | | 7n | |
| | 49 | |
Git?
15 lis 14:50
Hajtowy:
Rozkręcam się
| | 4*2n−1+3*7n+1+2 | |
limn→∞ |
| = |
| | 3*2n+2−7n+2−4 | |
| | 4*2n * (1/2) + 3*7n*7+2 | |
=limn→∞ |
| = |
| | 3*2n*4−7n*49−4 | |
| | 4*2n*(1/2) | | 2 | | 3*2n*4 | | 4 | |
=limn→∞ U{ |
| + 21 + |
| }{ |
| −49− |
| = |
| | 7n | | 7n | | 7n | | 7n | |
Sam robiłem

Wynik się zgadza, ale czy dobrze wszystko bez zastrzeżeń?
15 lis 14:56
Saizou : wracając do poprzedniego przykładu
| | 22n+2−4n−1−1 | |
lim |
| = |
| | 5*4n+1−22n−2 | |
| 4n*4−4n*1/4−1 | | 4−1/4−1/4n | |
| = |
| = |
| 20*4n−4n*1/4 | | 20−1/4 | |
15 lis 14:57
Kacper:
Coś 3 linijka nie tak jakieś U?
15 lis 14:57
Hajtowy: Saizou masz rację

zgubiłem tam jedną rzecz o której Ty nie zapomniałeś
15 lis 15:02
Hajtowy:
| | 4*3n+1+2*4n | |
limn→∞ |
| = |
| | 5*2n+4n+2 | |
| | 4*3n*3 + 2*4n | |
= limn→∞ |
| = |
| | 5*2n+4n*16 | |
15 lis 15:04
Kacper:
ujdzie
15 lis 15:06
jakubs: Hajtowy z jakiego zbiorku masz zadanko z 15:04 ? Rocznik starszy na moim wydziale miał to
zadanko na kolosie.
15 lis 15:09
Hajtowy: jakubs Matematyka dla kierunkow ekonomicznych, przyklady i zadania wraz z repetytoriumze
szkoly sredniej, Gurgul, Suder, Krakow 2009
15 lis 15:14
Hajtowy:
| | 3n+2 − 2*52n−1 +3 | |
limn→∞ |
| = |
| | 4n+3+5n+4−7 | |
| | 3n*9 − 2*25n*(1/5) + 3 | |
limn→∞ |
| || dziele przez 5n |
| | 4n*64 + 5n*625 − 7 | |
| | | 3n*9 | | 3 | |
| − 2*5n*(1/5) + |
| | | 5n | | 5n | |
| |
limn→∞ |
| = |
| | | |
| | −∞ | |
= |
| = − ∞ ?  |
| | 625 | |
15 lis 15:16
jakubs: Dzięki, odpowiedź do 15:16 poprawna
15 lis 15:23
Hajtowy: Ten zbiorek używa Pani dr z matmy na ekonomii i daje z niego zadanka także wolę przerobić żeby
chociaż wiedzieć czego się spodziewać
15 lis 15:25
jakubs: To masz spoko, bo pani dr, która mnie uczy to korzysta tylko z jakiś swoich kartek
15 lis 15:27
Hajtowy: Korzystając z odpowiednich wzorów na sumy skończone, obliczyć granice ciągów o wyrazach:
| 1+3+5+...+(2n−1) | | n | |
| − |
| |
| n+2 | | 2 | |
| | a1+an | |
Mam tutaj wziąć sobie wzór z ciągu arytmetycznego: Sn= |
| *n ?  |
| | 2 | |
15 lis 15:30
Saizou : tak
15 lis 15:47
Hajtowy:
| | n | | n2 | | n | | 2n2−n(n+2) | | n2−2 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| n+2 | | 2 | | n+2 | | 2 | | 2(n+2) | | 2n+4 | |
Dobrze myślę czy źle?
15 lis 16:01
Janek191:
b
1 = 1 r = 2
b
n = 2 n − 1
więc
S = 0,5*( 1 + 2n − 1)*n = n
2
Ma być na końcu
15 lis 16:06
Hajtowy:
No tak

zgubiłem tam "n"

Teraz to podzielić przez n?
15 lis 16:08
Janek191:
Licznik i mianownik podzielić przez n
15 lis 16:11
Hajtowy:
| | 2n−2 | |
... = |
| =... dalej tu nie widzę rozwiązania  |
| | | |
15 lis 16:15
Hajtowy: hm?
15 lis 16:42
Saizou :
| | 1+3+5+...(2n−1) | | n | |
lim |
| − |
| = |
| | n+2 | | 2 | |
| 2n2 | | n(n+2) | |
| − |
| = |
| 2(n+2) | | 2(n+2) | |
15 lis 16:50
Hajtowy:
15 lis 16:54
Hajtowy:
Wzór na sumę ciągu geometrycznego czy arytmetycznego się tu przyda?
| | 1−q2 | | a1+an | |
Sn=a1 * |
| czy Sn= |
| *n |
| | 1−q | | 2 | |
15 lis 17:11
Saizou :
jak myślisz ?
co jest w liczniku
15 lis 17:21
Hajtowy: | | 1 | |
ciąg arytmetyczny wg mnie  bez ułamków r= |
| |
| | 2 | |
15 lis 17:23
Saizou : to sprawdźmy
a
1=1
| | 1 | | 3 | | 1 | |
a2=1+ |
| = |
| a drugi wyraz ma być |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 lis 17:27
Hajtowy: czyli tak jak myślałem, geometryczny
15 lis 17:28
Saizou : nie wiem co myślałeś, ale prawda jest taka ze to suma ciągu geometrycznego
15 lis 17:29
Hajtowy:
q się liczyło "2 wyraz przez 1, albo 3 przez 2 itd?" ?
15 lis 17:31
15 lis 17:32
Hajtowy: omg...trochę dawno to było ...
15 lis 17:35
Saizou : a trzeba to umieć xd
15 lis 17:36
Hajtowy: Jakieś info dla przypomnienia jak się to liczyło?
15 lis 17:39
Saizou : odsyłacze po lewej stronie
15 lis 17:45
15 lis 17:47
Saizou : ale Twoja suma jest skończona
15 lis 17:50
Hajtowy: Dobra dajmy sobie z tym spokój

Ważniejsze są z liczbą Eulera
| | 2 | | 2 | |
limn→∞ (1+ |
| )3n = limn→∞ [ (1+ |
| )n ] 3n/n = |
| | n | | n | |
=lim
n→∞ e
3n/n = e
limn→∞ 3n/n = e
limn→∞ 3 = e
3 ?
15 lis 18:00
Saizou :
| | 1−qn | | 1 | |
S=a1 |
| a1=1 q= |
| |
| | 1−q | | 2 | |
15 lis 18:02
Saizou : trochę niezbyt
bo granicą tego jest e6
Skorzystaj z tego że
limn→∞(1+an)(1/an)=e jeśli an≠0 i limn→∞an=0
15 lis 18:08
15 lis 18:15
Hajtowy: W taki sposób robiliśmy na ćwiczeniach z matmy z panią dr ...
Wymaga tego, by uczyć się jej sposobem a nie cudowaniem bo jej sie cudowanie nie podoba
Taki wzorek mam napisany, ale tutaj on jakoś nie pasuje

zw

Jak wrócę to pomęczymy się z tym Eulerem
15 lis 18:15
Hajtowy: No ale nie wychodzi coś to zadanko
15 lis 18:17
Saizou :
zauważ że ten wzór
| | 1 | | 2 | |
limn→∞(1+ |
| )n=e zadziała w przykładzie (1+ |
| )3n, bo |
| | n | | n | |
| | 2 | | 1 | |
lim (1+ |
| )3n= [(1+ |
| )n/2]6=e6 |
| | n | | n/2 | |
15 lis 18:25
Hajtowy: No to jedziemy dalej

⇒
| | 1 | | 1 | |
limn→∞ (1− |
| )n = limn→∞ [(1− |
| )3n]n/3n = |
| | 3n | | 3n | |
=lim
n→∞ e
n/3n = e
1/3
Git?
15 lis 19:42
Saizou :
jest
15 lis 19:46
Hajtowy:
Jakiś pomysł?

Bo mi to paskudnie wychodzi a ma wyjść e
6
15 lis 19:54
Saizou : zobacz co napisałem o 18:25
15 lis 19:55
Hajtowy: No próbowałem tym sposobem ale mówię, że mi to paskudnie wyszło
| | 3n+1 | |
|
| to potęga  |
| | (n+1)/2 | |
15 lis 19:56
15 lis 20:02
Hajtowy: e
−6?
15 lis 20:07
Saizou : tak xd
15 lis 20:07
Hajtowy:
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )2n = [(1+ |
| ) n2] 2n/n2 = e 2n/n2 = e 2/n = e 0 = 1 ?  |
| | n2 | | n2 | |
15 lis 20:10
Saizou :
15 lis 20:12
Hajtowy: Can you imagine when this race is won?

Jeszcze 6 przykładów

Jesteś gotów
Saizou?
15 lis 20:12
Saizou : Już się boję, ale do odważnych świat należy xd
15 lis 20:13
Hajtowy:
Te 6 przykładów całkiem ciekawe
15 lis 20:14
Saizou :
musisz mieć postać 1+coś tam xd
15 lis 20:14
Hajtowy: Sugerujesz mi żebym coś z tym zrobił, czy zadanie jest złe? xd
15 lis 20:16
Hajtowy: | | 4 | |
(1+ |
| ) n ?  |
| | n | |
15 lis 20:17
Saizou : no tak i co dalej
15 lis 20:18
Hajtowy: | | 1 | |
dzielimy na 4 żeby było |
| |
| | n | |
15 lis 20:20
Saizou : zobacz przykład 18:25
15 lis 20:20
Hajtowy:
| | 1 | |
hmm...  [(1+ |
| )n/4]4 = e4 ? |
| | n/4 | |
Nwm teraz którą potęgę tam dać

Skoro dzieliłem na 4 to muszę pomnozyć razy 4 ?

Czyli będzie tam 4?
15 lis 20:22
Saizou :
tak
15 lis 20:23
Hajtowy:
next
| | 4n−2 | | 2 | | 1 | |
( |
| )n+2 = (1− |
| )n+2 = [(1+ |
| )−4n/2]2n+4 / coś |
| | 4n | | 4n | | −4n/2 | |
A to
coś to co ma być, bo nwm
15 lis 20:28
Saizou :
nasz wyjściowy wykładnik to n+2
ale zmieniamy coś w nim i mamy
15 lis 20:31
15 lis 20:33
Hajtowy: no ale z tego wychodzi mi e
1/2 a w odp jest e
−1/2
15 lis 20:34
Hajtowy: a widzisz
| | 4n | |
Trzeba wziąć − |
| * t = n+2  Wtedy wyjdzie, że t=−4n  No i wtedy wyjdzie e−1/2 |
| | 2 | |
15 lis 20:35
15 lis 20:36
Hajtowy:
czyli e
−1/2
15 lis 20:40
Saizou : tak
15 lis 20:42
Saizou : fakt, ja tam minusa nie wpisałem
15 lis 20:42
Hajtowy:
| | n2+2n | | 2n | | 1 | |
( |
| )n+4 = (1+ |
| )n+4 = [(1+ |
| )n2/2n]n+4 / (2n+8)/n = |
| | n2 | | n2 | | n2/2n | |
e
n+4 / (2n+8)/n = e
1/2
a ma wyjść e
2
15 lis 20:43
Hajtowy: Hajtowy 1,
Saizou 0
15 lis 20:43
Hajtowy: Nie jestem pewny czy tam ma być właśnie to 2n+8

Zrobilem tak jak pokazałeś no i mi wyszło, że 2n+8

ale chyba źle policzyłem coś bo mi wyjśc
nie chce
15 lis 20:44
Saizou : policz jeszcze raz
ale skróć sobie n i n2
15 lis 20:46
Hajtowy:
| | n+4 | | n+4 | | 2 | | 2n+8 | |
t = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | | | 1 | | n | | n | |
15 lis 20:49
Saizou : tak
e2n+8/n=e2
15 lis 20:51
Hajtowy:
e
n+4 / (2n+8)/n ja mam taką postać
15 lis 20:52
Saizou :
| | n2+2n | | 2 | | 1 | |
( |
| )n+4=(1+ |
| )n+4=((1+ |
| )n/22n+8/n=e2 |
| | n2 | | n | | n/2 | |
15 lis 20:54
15 lis 20:55
Hajtowy: wyszło
15 lis 20:56
Hajtowy: A jak się tu zachować?
15 lis 20:57
Saizou :
tak samo
| 2n2+1−2 | | 2 | |
| =(1− |
| ) |
| 2n2+1 | | 22+1 | |
a teraz lecę się wykąpać xd
15 lis 20:59
15 lis 21:00
Saizou : i co udało Ci się go rozwiązać ?
15 lis 21:19
Saizou : Kwiaty chłopakowi dawać
15 lis 21:20
Hajtowy: A dałem se spokój już dziś

Odpoczywam
15 lis 21:22
Saizou : jak kto woli, ale to są przyjemne zadanka xd
15 lis 21:23
Hajtowy: Przyjemne to jest spanko

xd
15 lis 21:24
Saizou : hehe nie doświadczam tego zbytnio xd
15 lis 21:26