Szeregi
Klaudia: Czy ten szereg jest zbieżny? uzasadnij? ∑ z n=1 do ∞ [n*sin(1/n) ]
15 lis 10:04
J :
..nie jest , nie spełnia warunku koniecznego...
| | sin(1/n) | |
limn→∞ (n*sin(1/n) = lim |
| = 1 |
| | 1/n | |
15 lis 11:00
Klaudia: Wyjaśnisz mi skąd granica wyszła 1?
15 lis 11:09
J :
| | sin(1/n) | | 1 | |
lim(1/n)→0 |
| = 1 .... bo |
| → 0 .. |
| | (1/n) | | n | |
15 lis 11:13
Klaudia: Aha, nie znałam tego wzorku. A bez wzorku da się też jakoś zrobić ? np. rozdzielić an na
dwie granice że lim(n) i lim ( sin1/n).
15 lis 11:17
J :
| | sinx | |
..typowe zadanie na granicę |
| ...  |
| | x | |
15 lis 11:19
15 lis 11:22
J :
..licząc wprost limn*limsin(1/n) = [∞*0] ..symbol nieoznaczony ..
15 lis 11:23
Klaudia: i jak takie coś wyjdzie to znaczy że szereg jest rozbieżny?
15 lis 11:27
Klaudia: Pytam bo robię właśnie inny przykład i też mi wyszedł ten sam symbol nieoznaczony.
15 lis 11:29
J :
warunek konieczny zbieżności szergu ..limn→∞(an) = 0 .. , a w tym zadaniu lim = 1
15 lis 11:30
Klaudia: Tak to ja rozumiem, chodzi mi teraz o ten symbol nie oznaczony w drugim zadaniu.
15 lis 11:37
Klaudia: Sorry to ja namąciłam . Przecież ten symbol to wyszedł w tym zadaniu

Przepraszam
15 lis 11:41
15 lis 11:42