Szeregi
Klaudia: Czy szereg jest zbieżny. Uzasadnij ∑ z n=1 do ∞ [1/5n+ 1/n]
15 lis 11:15
Gray: | | 1 | | 1 | |
Co sumujesz? |
| + |
| ? Jeżeli tak, to |
| | 5n | | n | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| ≥ |
| , a ∑ |
| =∞, zatem i Twój szereg sumuje się do ∞. |
| 5n | | n | | n | | n | |
15 lis 11:53
Klaudia: Czyli jest rozbieżny?
15 lis 11:59
Gray: Tak.
15 lis 12:01
Klaudia: Dzięki
15 lis 12:12
Klaudia: Widziałam że robiłeś kiedyś podobne zadanie do tego poniżej, pomożesz?
Udowodnij że 0,6(6)=2/3 ( szeregi )
15 lis 12:13
Ditka:
rozbieżny
z kryt. d'Alemberta bo a(n+1)/an>1
a(n+1)=(15)(n+1)+1n+1
a(n+1)an wynosi: licznik=(n+1+5 do potęgi(n+1))*5n*n
mianownik=5 do potęgi(n+1)*(n+1)(n+5n)=
wymnażamy
licznik= n2+n+n*5 do potegi(n+1)
mianownik= n2+n+n*5n+5n
n*5 do potegi(n+1)> n*5n+5n
więc
a(n+1)an >1
15 lis 12:16