szybka matematyka
k: Czy mozna zastosowac tu jakis sprytny wzór zeby tego wszystkeigo nie liczyc?
(√5−2)3−(√5+2)3
14 lis 20:59
14 lis 21:01
k: cos mi chyba nie wyszło, bo wszystko sie poskracało a nie powinno....
14 lis 21:06
PW: Przy odejmowaniu zredukują się pierwiastki, a przy dodawaniu dwójki.
14 lis 21:07
PW: O licho, tam jest a3−b3, a ja widziałem a2−b2.
a3−b3 = (a−b) (a2+ab+b2)
Po podstawieniu naszych liczb otrzymamy
a − b = − 4
ab = (√5−2)(√5+2) = √52 − 22 = 5−4 = 1
a2 + b2 = √52 − 4√5 + 22 + √52 +4√5 + 22 = 2√52 +2·4.= 18
Po podstawieniu do wzoru dopiero otrzymamy wynik.
14 lis 21:37