moduły
Ania: Doporowadź wyrażenie do najprostszej postaci:
a) |x−2|−|2−x|
b) |
2x−3| * | 3−x| i x≠3
W sumie to wiedziałabym jak zrobić to zadanie gdybym miała podane założenia gdzie należy x.
Jeżeli ich nie ma to jak sobie z tym poradzić? Poproszę o pomysł
14 lis 15:41
J :
a) Ix−2I = I2−xI ... czyli różnica wynosi...?
14 lis 15:49
J :
b) analogicznie ....
14 lis 15:50
14 lis 15:51
Ania: moduł zawsze opuszczam tak jakby był dodatni?
14 lis 15:53
J :
nie ... wykorzystujesz fakt,że: Ia − bI = Ib − aI
a) = 0
b) = 2
14 lis 15:54
Ania: a co z takim wyrażeniem gdzie są 3 skladniki?
||x−2|−4|*||x−2|+4|*| 1x2−4x−12|
14 lis 15:55
Ania: przy założeniu x≠−2 i x≠6
14 lis 15:56
Ania: a skąd się wzięła te 2 na górze w przykładzie b?
14 lis 16:05
Ania: nie rozumiem tego....
14 lis 16:06
Eta:
a)|2−x|= |−1(x−2)|= |−1|*|x−2|= |x−2|
to |x−2|−|x−2|=

−

=........
podobnie w b) |3−x|= |x−3|
| 2 | |
| *|x−3|= ...... upraszczamy przy x≠ 3 i mamy = 2 |
| |x−3| | |
14 lis 16:10
Ania: chyba nadal nie rozumiem.... za trudne
14 lis 16:12
Eta:
Nie wiesz ile jest

−

=?
14 lis 16:13
Ania: wiem że jak odejmę jabłko od jabłka to nie mam jabłka

ale to b) możesz rozpisać w całości?
14 lis 16:14
Eta:
14 lis 16:16
Ania: a dlaczego w tym drughim module jest x−3? a nie tak jak podałam 3−x?
14 lis 16:18
Eta:
Przecież Ci pisaliśmy, że |a−b|=|b−a|
|3−x|= |x−3| , |5−x|= |x−5| , |2−x|= .......... |100−x|=...........
14 lis 16:20
14 lis 16:44
Ania: chyba jeszcze bardziej namieszało mi w głowie, co ma wspolnego pochodna z tym
14 lis 17:04
Eta:
Nie "pochodna" ! ............ tylko brak
odzewu z Twojej strony...
(pytanie :
16:18 ...... odpowiedź
16:20 a Twój odzew :
17: 04
14 lis 17:35