wielomiany
Milena: rozwiąż równanie 2x4+5x3 = 8x2 + 5x
Od czego mogę zacząć?
14 lis 00:49
Lorak: Zacznij od przerzucenia wszystkich wyrazów na jedną stronę
14 lis 00:59
Milena: To już zrobiłam, co dalej?
14 lis 01:04
Lorak: Spróbuj pogrupować wyrazy.
14 lis 01:10
Milena: Próbowałam, ale nie wychodzi żaden taki sam nawias...
14 lis 01:19
14 lis 01:25
Milena: Czyli p nie musi być dzielnikiem wyrazu wolnego tylko po prostu ostatniego współczynnika, tak?
W tym przypadku p=5, a q=2, czyli 5/2?
14 lis 01:27
Lorak: Rzeczywiście, grupowaniem raczej będzie ciężko

Można np. tak:
2x
4 + 5x
3 − 8x
2 − 5x = 0
x(2x
3+5x
2−8x−5) = 0
I teraz dla wielomianu w nawiasie skorzystaj z twierdzenia o całkowitych pierwiastkach.
Dobranoc
14 lis 01:29
ICSP: Po wyciągnięciu x przed nawias dostajemy równanie :
w(x) = 2x
3 +5x
2 − 8x − 5 = 0
| | 1 | | 1 | | 5 | |
Wypisujemy kandydatów na pierwiastki wymierne : 1 , −1 , |
| , − |
| , 5 , −5 , |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Sprawdzasz czy któryś z nich zeruje wielomian w(x). Jeśli tak, dzielisz w(x) przez odopowiedni
dwumian dostając równanie kwadratowe, które rozwiażesz używając np Δ
14 lis 01:31
Milena:
albo robię coś źle, albo Twój sposób nie działa...
14 lis 01:33
Milena: To było do Loraka.
14 lis 01:34
Lorak: Miałem na myśli twierdzenie o wymiernych, a napisałem całkowitych...zrzućmy wszystko na
późną godzinę
14 lis 01:35
Milena: Wyszło

Dzięki dzięki dzięki!
14 lis 01:42
Milena: Lorak, no własnie z całkowitymi mi nie wyszło, ale wymierne, które podał ICSP są ok. Dziekuję
wam!
14 lis 01:43