KOMBINATORYKA
aaa: KOMBINATORYKA
Ile jest różnych liczb siedmiocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach należących do zbioru
{0,1,2,3,4,5,6} i jednocześnie podzielnych przez 4 ?
13 lis 22:59
PW: Modelem matematycznym opisanej w treści zadania liczby siedmiocyfrowej jest permutacja
elementów zbioru, oprócz takiej, w której pierwszym elementem jest 0.
Wniosek: wszystkich liczb siedmiocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach należących do zbioru
{0,1,2,3,4,5,6} jest
7! − 6! = 6!(7−1) = 6·6!
(od liczby wszystkich permutacji 7 − elementowych odejmujemy liczbę tych, w których na
pierwszym miejscu jest 0, a pozostałe 6 cyfr na pozostałych 6 miejscach przestawiamy
dowolnie).
To było nie na temat, ale może się przydać.
Teraz na temat.
Liczba, której cyfry nie powtarzają się i jest podzielna przez, 4 musi mieć ostatnie dwie
cyfry:
(1) 20, 40, 60, 04, 12, 16, 24, 32, 36, 44, 52, 56, 64,
co wynika ze znanej cechy podzielności przez 4.
W pierwszych czterech wypadkach wymienionych w (1) (kiedy liczba 0 jest jedną z dwóch
ostatnich) liczba wszystkich permutacji będących odpowiednikami liczb określonych w zadaniu
jest równa
(2) 4·5!
(dla każdej z 4 permutacji typu
(x1,x2,x3,x4,x5,,2,0)
(x1,x2,x3,x4,x5,,4,0)
(x1,x2,x3,x4,x5,,6,0)
(x1,x2,x3,x4,x5,,0,4)
pierwsze 5 elementów można przestawiać na 5! sposobów).
Dla pozostałych 9 wypadków wymienionych w (1) liczba wszystkich permutacji będących
odpowiednikami liczb określonych w zadaniu jest równa
(3) 9·(5! − 4!) = 9·4·4!
(od liczby wszystkich permutacji 5 początkowych elementów odejmujemy 4! permutacji z zerem na
pierwszym miejscu).
Suma liczb (2) i (3) daje odpowiedź: 4·5! + 9·4·4! = 20·4! + 36·4! = 56·4! = 1344.
14 lis 11:47
Mila:
44 nie może być.
Wyjdzie trochę mniej.
Zamiast 9·(5! − 4!) =
ma być: 8·(5! − 4!) =
14 lis 16:26
14 lis 16:47
PW: A tak się natrudziłem i głupstwo napisałem z tym 44, dziękuję,
Mila 
.
Jednak pisanie tylko tu (bez kartki) mocno utrudnia myślenie, więcej uwagi zajmuje mi śledzenie
"czy dobrze widać w podglądzie" niż "czy to jest sensowne".
14 lis 20:53
Mila:
Takie pomyłki ciągle mi się zdarzają, ważna jest metoda, dlatego sprawdzam z odpowiedzią, to
zadanie wczoraj rozwiązywałam i dlatego zauważyłam inny wynik.
14 lis 21:49
Eta:
A gdzie "właściciel postu" ?
14 lis 21:54
Mila:
Poszedł na randkę.
14 lis 22:00